iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха избожба от Перник в Кюстендил

Откриха избожба от Перник в Кюстендил 04_1460706535

Изложбата „Светиня от Атон” на Регионалния исторически музей в Перник гостува в Кюстендил, като тя бе открита от директора на кюстендилския музей Валентин Дебочички. Уредникът от пернишкия музей Милена Карамфилова пък представи и акцентира върху основния експонат – напрестолен кръст, изработен в един от светогорските манастири.

Уникалната експозиция е подредена в къщата-музей „Димитър Пешев”. Тя включва 12 постера с двадесетте сцени от резбования напрестолен кръст.

Върху 9 табла са разположени по две сцени, по едно табло заемат Рождество Христово и Разпятие Христово и още едно табло с пояснителен текст за кръста.

Съхраняваният във фонда на РИМ – Перник резбован кръст е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, която в периода XV-XIX век се развива предимно като монашеско изкуство.

„Кръстът е функционирал като напрестолен – в долната част на вертикалното рамо има отвор за прикрепване към поставка. Размерите му са 23,5 х 15х 3,5 см. Изработен е от кипарисово дърво, вероятно в един от светогорските манастири и според публикацията на проф. Елена Генова и Пенка Желева се датира в края на XVI – началото на XVII век”,обясни Милена Карамфилова.

На кръста са изобразени 20 сцени. Дванадесет от тях са разположени върху двете му лица и пресъздават 12 Велики празника.
Композициите Благовещение и Сретение Господне са пример за представяне на архитектура и интериорна среда, каквато все още присъства по-слабо при миниатюрната дърворезба от XVI- XVII.
Над всяка от композициите има надпис на гръцки език върху разгърнат свитък.

Сцените са вместени между две колонки, свързани с арки, като при Рождество и Разпятие Христово те са двойно по-широки.
Фигурите са рязани изключително прецизно в сравнително висок релеф.

„В дебелината на кръстните рамена са изобразени още осем композиции, предимно от Стария Завет. Свързани с Новия завет са само изображенията на четиримата евангелисти Матей, Марк, Лука и Йоан.

Близки на пернишкия кръст аналози са един дървен кръст от колекцията на проф. Р. Груич(Сърбия), датиран в XVI век; кръст от сбирката на Държавния музей „Московски Кремъл”, произхождащ от Атон от XVII век и един хоругвен кръст от Рилския манастир също от XVII век”, акцентира Карамфилова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.