iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязват годишнина от рождението на Любен Гайдаров

Отбелязват годишнина от рождението на Любен Гайдаров 07_1468736545

Отбелязват 110-годишнина от рождението на художника Любен Гайдаров в Перник. Творческата вечер се организира от „Клуб на дейците на културата-Перник 2011 година” и е насрочена за идния вторник, 19 юли, от 17.30 часа в Арт салона.

Творците в Перник се събират, за да почетат един от най-стойностните представители на българската живопис, учителя и приятеля, почетния гражданин на Перник бай Любен Гайдаров. Ще бъде организирана и изложба от творби на част от неговите ученици-художници – Богомил Живков, Богомил Благоев, Георги Георгиев, Дончо Захариев, Елена Темелкова, Здравко Стойнев, Валентин Топалов, и мн. др., съобщи поетесата и уредник в Арт салона Първолета Маджарска.

Ще представим и творби на Учителя, които са собственост на негови ученици и приятели. Ще видим отличията и наградите на Любен Гайдаров, представени със съдействието на дъщеря му Веселина Гайдарова, разказа тя. Мултимедийна презентация ще проследи дългия творчески и житейски път на художника, а неговите приятели и ученици – проф. Емил Попов, Валентин Топалов-председател на СБХ-група Перник, Светозар Захариев и други ще споделят своите спомени.

С тази инициатива „Клуб на дейците на културата- Перник 2011 година” не си поставя амбицията да представи цялостното творчество на уникалния автор, а да направи реставрация на нашата памет. Да си спомним за един достоен перничанин, оставил незабравими спомени у онези, които са били негови ученици, приятели, или просто са имали честта да го познават и да се докоснат до неговата уникалност, каза още Първолетеа Маджарска, според която ще бъде прекрасно тези спомени да бъдат пренесени в бъдещето чрез по-младото поколение творци.

Любен Гайдаров /12.07.1906 – 16.09.2004/ е един от най-видните представители на българската живопис, със значима роля в културния живот на Перник. По негова идея се създава градската художествена галерия, която днес носи неговото име. Заедно с Владимир Егер, той е един от основателите на групата на Съюза на българските художници в Перник и известно време е неин секретар. Основател на детската школа по изобразително изкуство.

Приносът му в развитието на националната ни култура е съизмерим с наградите, които получава. Любен Гайдаров е носител на орден “Кирил и Методий” II степен /1963 г./ и I степен /1966 г./, на наградата от СБХ за живопис през 1965-та. Получил е златна емблема за картината “Миньорско семейство” и наградата “Захарий Зограф”, орден “Стара планина” I-ва степен. Обявен е за почетен гражданин на Самоков и Перник.

Перничани пазят много скъпи спомени, свързани с неговата скромна личност, с житейската му мъдрост. Бай Любен, както с уважение го наричат неговите приятели, го помнят и като непоправим бохем с огромна човешка душа и приятелска усмивка.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.