iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организират вечер, посветена на Иван Карик

Организират вечер, посветена на  Иван Карик 10_1477216622

„Клуб на дейците на културата-Перник 2011 година” и читалище „Миньор” организират творческа вечер, която е посветена на Иван Карик. Тя ще се проведе на 25 октомври от 17.30 часа в Арт салона на Двореца на културата.Поетът и човекът Иван Карик си остава за мен едно - частица от Перник, но може би и частица от символа на Перник, който вграждаме подсъзнателно в представите си като най-доброто и най-достойното за града. Но нека оставим малко занимание и за бъдещите изследователи на мина „Поезия”, на нас ни стигат стиховете на Карик - като пряко доказателство и подсещане за пернишкия произход на поета със странното и звучно име Иван Карик” \ Константин Еленков\

Иван Карик ( Иван Захариев Йосифов, 4.11.1931 - 16.07.1986) е роден в град Перник. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е миньор, редактор в пернишките вестници „Рудничар”, „Ленинец”, „Димитровско знаме”, кореспондент на радио София. Актьор в Пернишкия театър. Член на Съюза на българските журналисти. Награждаван с почетен знак на СБЖ „Златното перо”. Негови творби са включени в различни литературни сборници. Първата му стихосбирка „Луната и въртележката” /1966/ излиза с предговор от Радой Ралин. Посмъртно е издадена втората книга на поета „Биография на любовта ми” /1986/.

Ще отбележим 85 годишнината от рождението на твореца, оставил завинаги трайни следи в литературната история на Перник. По-старата генерация творци и граждани на Перник пазят скъпи спомени, свързани с неговата личност, с житейската му мъдрост, с трайни приятелства. За него Радой Ралин казва: „ Иван Карик не влезе шумен и дързък в поезията, макар че външният му вид и вътрешната му енергична натура предполага това. Влъхвите не го забелязаха и той до ден днешен живее без литературни настойници. Не е получавал той нито ласка по лицето, нито плесник като един първоначален тласък. Неговата литературна участ е еднаква с житейската му: и в поезията си, както в живота си, той е сирак. Не познава бащински напътствия, не е слушал строги укори, никой не му е сърадвал успехите. Не е бил нито веднъж гален, но затова пък не е разгален и разглезен. И последното обстоятелство е много важно за дългата, сурова и уморителна школа на поезията.”

Румен Шекерджиев ще ни запознае с неповторимия Иван Карик, с неговото творчество и живот, такъв, какъвто са го съприживели заедно. Светозар Захариев и други ще споделят своите спомени, за да познаваме нашето литературно наследство.

Специални гости на вечерта ще бъдат дъщерите на поета Надежда и Николина Захариеви.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.