iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организират среща по случай годишнина на цар Самуил

Организират среща по случай годишнина на цар Самуил 12_1418742077

Днас се организира среща-разговор с историка Антон Съботинов в регионалният исторически музей в Перник по повод 1000- годишнината от смъртта на цар Самуил(997 -1014).

Съботинов е автор на исторически проучвания за Самуиловото властване. За своята книга “Цар Самуил и неговите наследници 976 – 1018 г.” той казва:

“За мен не съществува никакво съмнение за българския произход и характер на държавата, управлявана от цар Самуил. И това ми убеждение се дължи не на някакви емоционални подбуди или пък на свръх изострени национални чувства, а поради безспорните доказателства в изворите и на историческа памет на българите във времето.
Изложеното в книгата представлява опит да бъде изразена собствената ми позиция по разглежданата проблематика, съобразена преди всичко с историческите паметници, без ни най-малко категорично да се отричат мненията на утвърдени в науката медиевисти, имащи зад себе си десетилетия научна работа. В тази връзка не мога да не спомена, че представата си за България под управлението на цар Самуил я дължа на прочетеното и разбраното от родните и чужди историци, пречупено през призмата на личното ми виждане и възприятие.
Давам си сметка, че средновековното етническо землище на българския народ не съвпада със съвременната действителност. Изложеното в тази книга за средновековните българите, населявали обширни пространства от Карпатите до Бяло море и от Албанските планини до Днестър, не е обусловено от правенето на някакви паралели в настоящето и влизането в конфронтация с когото и да било, а още по-малко да влияе на неговата националност, възгледи и възприети разбирания за средновековното минало. Целта на този труд е да се изложат някои слабости в проучванията и да се изгради един нормален диалог, който да бъде в основата за разрешаване на редица спорни въпроси от Самуиловото време и да се направи опит за преодоляване на натрупаните идеологеми и не научни схващания”

Съботинов е сред учредителите на инициативния комитет, който преди месец се захвана с националната кауза “Да си върнем цар Самуил”. В момента, хиляда години след смъртта на цар Самуил, неговите тленни останки се намират в музей в гръцкия град Солун. Инициаторите сметят, че е време цар Самуил да намери покой в държавата, за която е дал живота си, и да бъде погребан с почести в столицата София.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.