iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нова награда заради пернишките сурвакари

Нова награда заради пернишките сурвакари сн. bogdanovdol.com

На Петия международен кукерски фестивал “Старчевата” в град Разлог пернишката сурвакарска група към читалище “Пробуда-1928г.” в село Богданов дол стана причина за промяна в регламента на фестивала.

Дружината, предвождана от болюбашията Венцислав Георгиев,  обра овациите на многобройната публика на градския площад и огласи целия Разлог. Поради несравнимото представяне на сурвакарите,  се наложило регламентът на разлошкия карнавал да бъде променен, защото в него не се предвиждало отличие за сурвакари.  Така за първи път се дадена награда на сурвакарска група, споделиха пред Градски вестник участници в нея. В последствие организаторите са решили  тази промяна на правилата да се запази и връчването на награди за сурвакарски групи да стане традиция.

Сурвакарската група от с. Богданов дол  е получила  грамота за представянето си, плакет и парична награда.

В петото издание на Международния кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог е имало около 1800 участници, сред които и гости от Македония. Домакините са се представили със сборна група от около 500 маскирани и натъкмени с оригинални народни носии.  Карнавалът в Разлог  „Старчевата” има състезателен характер и петчленно жури  е определило при кои участници да отидат наградите.

Призовото място за втори път е присъдено на кукерската група от село Крупник, община Симитли,  съставена  от 210 кукери и старци.

Гости на фестивала в Разлог са били секретарят на  Федерацията на Европейските карнавални градове (ФЕКГ) Александър Цицимов от Република Македония и народният представител Любен Татарски.

 

 Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.