iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нощта на музеите в Радомир беше отбелязана с няколко събития

Нощта на музеите в Радомир беше отбелязана с няколко събития 05_1431756204

Общинският исторически музей в град Радомир отбеляза Нощта на музеите и галериите, като сред акцентите в програмата бяха детски пленер “Историята върху камък, керемида и керамика”, ретро изложба, наречена “Каква невеста си била ти, мамо!” и ретро снимки с облекла от фонда на музея.

Целият следобяд дворът на Стойовата къща бе пълен с малчугани от града и от Центъра за обществена подкрепа, които рисуваха на открито под наслов “Историята върху камък, керемида и керамика”. Произведенията на младите творци са изложени в Стойовата къща и всички желаещи могат да им се насладят.

Под мотото “Да се облечем в история” всеки посетител на музея имаше възможността да си направи ретро снимка с автентичен костюм от времето на нашите баби и дядовци. Дрехите бяха от фонда на музея. Фотоапаратите запечатваха уникалните кадри чак до полунощ.

Едно от най-атрактивните събития в програмата бе изложбата “Каква невеста си била ти, мамо!”, която се осъществява благодарение на десетките радомирки, които споделиха сватбения си ден, като предоставиха на музея своите булчински рокли, аксесоари, снимки и спомени. Част от роклите бяха представени от живи манекени зад една от витрините на Стойовата къща. Експозицията проследява историята на булчинското облекло през XX век.

Сватбената премяна на булката в българската традиционна култура се отличава с було, булчински венец, специална венчална връхна дреха и метални накити. Навлизането на европейската мода постепенно променя както сватбата, така и премяната на булката. Дъщерите на дипломати, индустриалци и политици започват да се омъжват в бели булчински рокли, внесени от Виена и Париж, а булките по селата – в традиционните традиционните облекла или по-официалните рокли, съчетани с бяло було.

В средата 60-те години бялата булчинска рокля навлиза масово в България. Дължината й е под коляното и е съчетана с було, чанта, ръкавици и букет. В следващите десетилетия дългата рокля се налага трайно в булчинската мода. През 70-те години тя е леко разкроена, а в началото на 80-те е с буфан-ръкав и дълъг воал. Пищните рокли с обръчи, дантели и украси навлизат през 90-те години.

За доброто настроение на всички се погрижиха групата за стари градски песни „Полъх от младостта“ към НЧ “Напредък 1895″ с ръководител Георги Гьолски и танцов клуб “Еуфория” при радомирското ОУ “Христо Смирненски” и НЧ “Христо Ботев” кв. “Върба” с ръководител Станислав Станимиров. На финала всички заедно изиграха едно голямо хоро в двора на Стойовата къща.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.