iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ноемврийските музикални дни в Перник започват с класика

Ноемврийските музикални дни в Перник започват с класика 11_1415188224

На 5 ноември в Перник звучаха класика и съвременност. Началото беше поставено от изискан концерт на музикантите от Камерен оркестър „Орфей“ при ОК „Дворец на културата“ – Перник и Квартет „Еолина“ при ОКИ „Надежда“ – София.

В неделната сутрин в Музикалното фоайе на Двореца на културата от 11, 00 ч. ще прозвучат произведения на съвременни композитори и класици.

Почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на концерта на Камерен оркестър „Орфей“ при ОК „Дворец на културата“ – Перник със солисти – Даниела Иванова – цигулка, Невелина Станимирова – виола и Павел Павлов – виола с диригент Райчо Христов и Квартет „Еолина“ при ОКИ „Надежда“ – София. Ще прозвучат произведения от Х. Пърсел, Г. Ф. Телеман, Й. С. Бах, Мануел де Файя, М. Големинов, Д. Шостакович и Д. Мийо.

Домакините от КО „Орфей“ с диригент Райчо Христов са добре познати на пернишката публика и имат многобройни почитатели, които ценят хубавата музика и професионализма на изпълнителите.

313Квартет „Еолина“ е създаден през 1969 г. по идея на арфистката Весела Желева и пианиста Стефан Траянов. Името на квартета идва от еоловата арфа като вид инструмент и принцип на звукоизвличане (Еол е Богът на ветровете в Древногръцката митология). Името задава характера на изпълнителския стил на квартета – ефирен, дискретен, понякога темпераментен, хармоничен, изискан.

„Еолина“ включват в репертоара си както транскрипции на музика за различни състави, така и нова авторска музика. Те издирват и популяризират неизвестни произведения от утвърдени майстори, както и пиеси на неизвестни автори от ХVІ-и и ХVІІ-и век, някои от които изпълняват за първи път. Съставът е станал синоним на творческо търсене и оригиналност.

Изпълнителите са възпитаници на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. В квартета свирят Весела Желева – арфа, Николай Коев – флейта, Владислав Андонов – виола и Богдан Станев – пиано/чембало. Квартет „Еолина“ печели множество престижни награди и е изнесъл над 1 800 концерта в повече от 20 страни. Имат аудио записи и няколко филма за различни телевизионни компании в България, Австрия, Кипър, Украйна.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.