iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградените на Сурва 2014

Наградените на Сурва 2014 01_1390830878

Сурвакарската група на с.Долна Секирна е тазгодишният носител на златната маска от ХХІІІ-тия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Сурвакарите от Лесковец грабнаха сребърната маска, а бронзовата- сурвакарите от Ракиловци.

При кукерските групи победител е групата на с. Челник, Ямболско, която спечели златната маска, втори със сребърното отличие е групата от карловското село Домлян, а бронзовата маска отиде при кукерите от Стралджа, Ямболско.

Носители на купата на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон са сурвакарите от Кошарево и кукерите от Търничене, община Павел Баня.

Специалната награда на кмета Росица Янакиева отиде при сурвакарските групи на Богданов дол и Дивотино и групата на Иваловградското село Лъджа.

Наградата на областния управител е за групите на Големо Бучино, Долни Раковец, Светля, Гигинци и Земен.

А ето и класирането в останалите категории:

За поддържане и предаване на местната традиция- златен медал за групата на Ярджиловци, сребърен- за Земен и бронзов- за Витановци. При кукерите в тази категория златен медал се присъди на с.Кабиле, Ямболско, сребърен за Долно Езерово, Бургаско и бронзов- за Отец Паисиево, Пловдивско.

Наградата за най-атрактивна група за западна България бе присъдена на две групи- Садовик и Батановци, които печелят златен медал, сребърният медал бе присъден на кв. Струмско, Благоевград, а бронзовият на Челопеч.

При кукерите със златен медал за най-атрактивна група на Източна България бе отличена групата на с.Калчево, Ямболско, сребърен- за с.Дъбене, Карловско и бровзов медал за Павел баня.

Наградите за маски и костюми при сурвукарите : златен медал за Сирищник, Ковачевци и Бела вода, сребърен- за с.Зидарци и бронзов за Извор, Радомирско. В същата категория за кукерите наградите са следните: златен медал за Тъжа, Павел баня, сребърен-за Вресово, Бургаско и бронзов - Габарево, Павел баня.

Наградите за атрактивна игра при сурвакарите спечелиха- златен медал за Кралев дол, сребърен-за Лобош, ковачевско и бронзов- за Габров дол. При кукерите за атрактивна игра бяха отличени- златен медал за Баня, Карловско, сребърен- Маломир, Ямболско и бронзов- Осетеново, Павел баня.

За обучение в традицията при сурвакарите със златно отличие бяха отличени Черна гора, сребърно- Разлог и Елов дол и бронзово- Расник. При кукерите в тази категория златния медал отиде в с.

Васил Левски, Карловско, сребърен- Съединение, Пловдивско и бронзов за Александрово, Павел баня.

Наградата за индивидуална маска: златен медал за козлите от Калофер, сребърен за воловете от търничане и бронзов за маските-коренища от с. Сирищник.

Най-добър воевода на тазгошинто о издание на фестивала стана Драгомир Мирчев от с.Чепино, сребърен медал получава водачът на Драгичево- Седефчо кирилов, а бронзов- Елизабета Луменова от Лесковец.

В категорията за детски маски: златен медал получи дете с кожа от вълк от с.Стефаново, сребърен медал за дете-болюбашия от Копаница и бронзов- детската група от с.Велковци.

С Грамота за опазване на местната култура и европейска идентичност бе отличена групата от с.Бояново, Ямболско, а с Грамота за впечатлявящо присъствие на маскарадните игри- групата на оборище, Пазарджишко.

Освен специалните награди на кмета и областния управител, Регионалният исторически музей също връчва такава награда. Такава получиха групите от макак, Шуменско и Горна Василица, Костинброд.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.