iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 6000 кукери се събират в Перник на фестивала Сурва

Над 6000 кукери се събират в Перник на фестивала Сурва 01_1389939072

6 140 участници от 94 маскарадни групи от цялата страна ще участват в игрите, които тази година се провеждат под патронажа на министерството на културата. Очаква се в Перник да премерят сили кукери, бабугери, мечкари, сурвакари от 13 области в страната, като най-много са съставите от Пловдив, Ямбол и Стара Загора.

Културното министерство тази година участва с финансиране, както и много спонсори, а предвидените разходи са 250 хил. лв., съобщи пернишката кметица Росица Янакиева, която доведе в столицата дузина кукери от състава на Бела вода заедно с талисманите на фестивала – малките Сура и Сури.

Най-малкият участник във фестивала е на 3 години, а най-възрастният – на 86. Ще има гости и от много държави, но те няма да участват в състезанията между съставите. В Перник ще пристигнат 12 групи с над 250 гости от Китай, Индонезия, Албания, Италия, Македония, Сърбия, Украйна, Хърватска и други. Сред най-атракйтивните елементи в програмата са конкурсите за най-атрактивен маскараден оркестър и сватбарско хоро и "Фен на фестивала" – за маска на зрител.

Пернишки баби ще демонстрират най-добрите традиционни ястия за този край на изложба-базар „Граовска трапеза“, а Ути Бъчваров ще сготви в голям казан типичното пернишко вариво.

Традиционно Сурва-Перник 2014-та бе открит на 13 и 14-ти в пернишките села Богданов дол и Дивотино с кукерски изпълнения.
Вече са подадени документите на фестивала за включване в Юнеско в раздела за добри практики. Очаква се през септември комисия на ЮНЕСКО да се произнесе.

Събитието ще се проведе под патронажа на министъра на културата д-р Петър Стоянович.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.