iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На 24 май 11 танцови и певчески фолклорни формации от цяла България ще посетят Перник

На 24 май 11 танцови и певчески фолклорни формации от цяла България ще посетят Перник 05_1400580551

На 24 май 11 танцови и певчески фолклорни формации от цяла България ще посетят Перник. Та площада в града ще има голям концерт, наречен “България поздравява Перник”. Събитието се организира по случай 85-тата годишнина от обявяването на Перник за град.

Грандиозната проява е по идея на Регионалния център “Читалища” и Общината, като всички състави ще пеят и танцуват безплатно за перничани.

В двучасовия концерт, който ще започне в 13 часа на откритата сцена на площад Кракра, публиката ще има възможност да види уникални фолклорни формации от страната, като разградската група за автентичен фолклор “Юпер”, която е вписана в националната листа на “Живи човешки съкровища” през 2010 г. и фолклорен ансамбъл “Русалка” също признат и вписан в националната съкровищница на нематериалното ни културно богатство. Сред уникалните изпълнители, които ще види пернишката публика са още мъжки певчески квартет от Пещера, танцова формация “Поляните” от Петрич, мъжки певчески състав от село Маджаре, Самоковско, както и вокална група “Смуглянка” от Лом, носител на голяма награда от Международен фолклорен фестивал в Русия през 2009-та година. В жанрово многообразния фолклорен концерт ще участват и групи от Бургас, Кюстендил, Монтана, Горни Богров, както и фолклорната формация “Сладък глас” от кв.Мошино.

150-те участници в това невероятно фолклорно шоу ще направят жест към Перник по повод неговата годишнина, ще се направят и полезни контакти между групите, които са важни за културния обмен, поясни Иванка Василева от РЕКИЦ “Читалища”.

Големият фолклорен концерт е новото, с което общината иска да изненада перничани за 24-ти май тази година. На този голям празник за всички, винаги сме се стремили да има някакъв нов елемент. Миналата година се опитахме заедно да изпеем химна “Върви народе възродени”, а тази година ще зарадваме публиката с концерта “България поздравява Перник”, каза началникът на сектор “Култура” в общината Славч Чанев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.