iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мъж от Перник участва в национален пленер по дървоплаксктика

Мъж от Перник участва в национален пленер по дървоплаксктика 06_1403510009

За пета поредна година в гр. Бяла, Варненско се проведе национален пленер по дървопластика. Сред шестимата участници е и Боян Александров, който е родом от град Перник.

Тазгодишното издание на пленера е под наслов „Убежище” и е предоставило на своите участници дъбов материал за изпълнение на творческите им идеи. Инициативата е организирана и финансирана от местната община с кмет Атанас Трендафилов, съвместно със секция Дърворезба при Съюз на българските художници, с творчески секретар Камен Симов.

Художествените произведения създадени по време на пленера ще бъдат експонират в различни зони от градската среда на Бяла, като по този начин ще я обогатят и естетизират. От своя страна дървопластиките неформално ще възпитават и подрастващите поколения, като ще изграждат в тях по-отговорно отношение към населеното място, в което живеят.

Боян Александров започва своето художествено обучение в бившия Пионерски дом в град Перник (сега Обединен Детски Комплекс), а в последствие е възпитаник в специалност дърворезба на СХУПИ – София и на НХА. Понастоящем той е член на СБХ и от няколко години води курсове по дърворезба в град София.

Вземал е участие в редица национални и международни симпозиуми по дървопластика, общи и самостоятелни изложби и други художествени инициативи. На пленера в Бяла той се е представил с дървопластиката „Морска фауна”, която е скулптурна група олицетворяваща вечното съжителство на водните твари. В неговото произведение, художествено претворените животни са риба и рак и те изпълняват функцията на пейка за отмора, като по този начин се превръщат и в своеобразно убежище за местните жители и гостите на града. Освен това тази дървопластика закачливо напомня и за най-характерния местен занаят – рибарството.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.