iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монтираха антени за интернет на хълма Кракра

Монтираха антени за интернет на хълма Кракра 09_1410348488

Таблети с информация за крепостта "Кракра" ще могат да ползват туристите, които посещават пернишката забележителност. На хълма са монтирани антени за интернет. Те позволяват ползването на таблетите, похвали се директорът на пернишкия исторически музей Емилия Велинова.

Таблетите са общо 50 на брой. В близките дни ще бъдат монтирани и информационни табели за най-важните обекти на историческия хълм.

Специално за посетителите вече се продава и минерална вода с марката “Средновековна крепост Кракра”. Производството е на “Пирин”, като до момента са бутилирани 3 хиляди броя. Туристите ще могат да си закупят и сувенири-реплики на съдове от различни епохи, открити при разкопките на хълма, които са изработени от грънчаря Светослав Желязков.

Регионалният исторически музей предвижда да сключи договори с различни туристически агенции за посещение на пернишката крепост. През почивните дни близо 100 туристи се качват дневно, за да разгледат историческия хълм. Двама екскурзоводи проемат групите, като през почивните дни на хълма работят и специалисти от музея. Билетът за посещение в момента е 2 лв., но се предвижда да стане 4 лв.

Утре на крепостта Кракра ще се качат около 120 музейни работници, които пристигат за участие в десетата национална среща на служителите от музеите и художествените галерии от цялата страна. Те ще разгледат крепостта и ще се насладят на изпълненията на “Майсторите на танца” и конен клуб “Давид”.

В рамките на два дни музейните работници ще дискутират въвеждането на иновативните технологии и практики в опазването и социализацията на културното наследство. В семинара ще участва министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов.

“В много европейски страни вече са изградени центрове за дигитализация на музеите като основен инструмент за разпространение на информация чрез онлайн достъп до данни на музейните колекции и представяне на културни ценности, които не са били достъпни за широката публика. В България досега няма изградена единна дигитална система и това ще бъде основната тема на нашата среща. Всичко това означава, че в скоро време в музеите трябва да бъдат назначени на работа и IT специалисти, преводачи и специалисти-фотографи с цел да се улесни процеса на дигитализация на музеите”- коментира директорът на РИМ Емилия Велинова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.