iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Множество културни прояви за 85 години от обявяването на Перник за град

85 години от обявяването на Перник за град

С Указ от 26 юни 1929 год. Перник е обявен за град. Честванията по случай 85 години от обявяването на Перник за град ще започнат от тази дата и ще завършат на 19 октомври - Ден на град Перник.
На първа работна среща общинската администрация покани представители на местните културни и образователни институции, изявени личности с принос за развитието на града, за да чуе техните предложения за празнични прояви. Много конкурси и концерти на звезди на поп и класическата музика ще бъдат само част от проявите, ще има още демонстрация на средновековни бойни изкуства, приготвяне и дегустация на средновековната храна на българите, изложби, срещи на поколенията, информационни табла в училищата, конкурс за мото на празника, стари снимки, които с помощта на специална техника да бъдат претворени в сувенири, научни конференции, мултимедийни презентации, краеведски турове...
Директорът на театъра Иво Горчев води преговори с известния поп-певец Миро за организиране на голям концерт под надслов „Миро и приятели“ в Двореца на културата. Други звезди от различни жанрове също ще се включат в проявите. Общинската администрация също преговаря с младия, но вече световноизвестен оперен певец Владимир Стоянов, който е родом от Перник и е възпитаник на хор "Родна песен" и СОУ "Петър Берон". Интересно предложение за организиране на Седмица в средновековен Перник отправят и от Регионалния исторически музей. Формация Чиконт ще разпъне шатри на крепостта Кракра, ще демонстрира средновековни бойни техники, публиката ще може да наблюдава как се приготвя храната на средновековните перничани и да я дегустира.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.