iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младежки обмен събра деца от България и Франция в Гълъбник

Младежки обмен събра деца от България и Франция в Гълъбник 08_1440150066

Български и френски тийнейджъри направиха впечатляваща фреска, представяща двете култури. 8 френски и 8 български деца в риск прекараха седмица в радомирското село Гълъбник. Групата посрещна кмета на община Радомир Пламен Алексиев и го почерпи с приготвени от тях български и френски блюда.

Кметът на община Радомир Пламен Алексиев посети учениците в Гълъбник. Децата бяха подготвили за него специална почерпка с традиционни български и френски ястия и самите те бяха помогнали за приготвянето им. Алексиев пожела на всички още много такива успешни проекти и ги увери, че винаги ще са добре дошли в България. Той подари на всички сувенири за спомен и се снима с тях.

Общежитието към ОУ „Христо Ботев“ – с. Гълъбник посрещна гостите си от Франция и България на 12 август. Децата са на 13 и 14-годишна възраст и дойдоха по програма за младежки обмен. Младежите са в риск и програмата включва групови терапии и културно опознаване. Най-атрактивният проект, който групата е осъществила е фреска на стената на столовата в училището. В центъра на фреската са изобразени момиче и момче – момичето
с френско облекло, а момчето с българска народна носия. До момчето е нарисувана картата на България, а до момичето картата на Франция. Децата с общи усилия са измислили и нарисували произведението.

Програмата се финансира от „ЕРАЗМУС +“, а организаторите й са асоциация „Мисия България“ и фонд „Отьой“. През целия престой заедно с децата бяха и ръководителите на проекта от двете организации – Ирина Верне и Бенджама Солие.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.