iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ликувай по Сурва - откриха двадесет и второто издание на Фестивала

Ликувай по Сурва - откриха двадесет и второто издания на Фестивала 02_1359758250

С лазерно шоу бе открито 22-то издание на 22-рия Маскараден фестивал "Сурва 2013". То бе проектирано върху сградата на Двореца на културата. Сред проекциите бе и земетресението, което люля Перник, знака на фестивала и логото на община Перник.
Поздравителен адрес до участниците във феста и гражданите изпрати президентът Росен Плевнелиев, където се казва, че "Сурва" е утвърден като мащабна проява на културното наследство и че е убеден, че именно пернишкия маскарад ще влезе в ЮНЕСКО. Поздравителен адрес изпрати и министъра на културата Вежди Рашидов.
"Когато чух съобщението за ужасното земетресение си помислих, че фестивала е под заплаха. Вие сте сървайвъри като гледам колко сте се събрали тук и сега виждам, защо трябва да съм горд, че съм почетен гражданин на Перник", заяви президентът на Фондацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, цитиран от mirogled.com.
Поздравления към участници и гости поднесе и областният управител Иво Петров. "Фестивалът съхранява богатството на най-жизнените традиции на нашия народ. Той е благослов за здраве и плодородие. Нека заедно да прогоним злото и да дадем път на доброто", каза Петров.
Янакиева предаде ключа на града на Войводата и му пожела да ръководи умно и силно тези три дни. Той пък й връчи фестивално колие от пуканки и от покрива на Двореца на културата се спусна летящ сурвакар, който й даде запаления фестивален факел.
Шоуто завърши с най-новото лазено шоу – 3D mapping сътворено върху сградата на Двореца на културата в Перник. Последва пищна заря. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.