iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крепостта "Кракра" минава под управление на РИМ-Перник

Крепостта "Кракра" минава под управление на РИМ-Перник

На общинско заседание, кметът на Община Перник - Росица Янакиева предложи крепостта "Кракра" и "Музей по минно дело" да бъдат предоставени безвъзмездно за управление от Регионалния исторически музей - Перник. Общинският съвет взе решението, но задължи РИМ да кандидатства пред Министерството на културата за целева държавно делегирана субсидия за поддръжката, опазването и експлоатирането на предоставените му обекти.
През 2008 година общината чрез договор за продажба с "Мини Перник" ЕАД стана собственик на "Музей по минно дело". Музеят е включен в "100 национални туристически обекта на България" и уникален по рода си. През 2011 година Министерският съвет предостави на Община Перник за безвъзмездно управление "Средновековна пернишка крепост" на хълма "Кракра".
До края на миналата година Минния музей и Крепостта се управляваха оперативно от закритото общинско предприятие "Културно-информационен център".
На същото заседание на Общинския съвет, лятното кино бе предоставено за управление на Двореца на културата, а "Мемориал на миньорския труд" - на Художествена галерия – Перник.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.