iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Копродукция от Индия, Франция и Германия показват в лятното кино в Перник

Копродукция от Индия, Франция и Германия показват в лятното кино в Перник 07_1404216565

Какво може да се случи, когато една кутия за храна обърка адреса си?

Любопитна история от обикновения живот разказва филмът „Кутия за храна“ на режисьора Ритеш Батра.

Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят.

Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им. Така, героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята… Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

Прожекцията е на 3 юли от 21, 00 ч. в >ятното кино в Перник, което това лято е домакин на специално издание на „София филм фест“. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и община Перник, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА на КУЛТУРАТА 2019.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.