iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Концерт представя песни за Перник

Концерт представя песни за Перник 10_1382021493

Уникален концерт ще събере на една сцена песни, посветени на Перник. Инициативата е на Общинския младежки дом в града, а датата на концерта е предстоящият празник 19 октомври. В концерта ще прозвучат песни, писани в разстояние на десетилетия – от създадената преди повече от 40 години „Градът на черното злато” до най-новите песни, които се създават до днес. Оказва се, че през годините Перник със своята самобитна атмосфера, древна история и уникалност, е вдъхновявал мнозина автори, някои от тях, родени в самия град, други, докоснали се до него.
Първата песен, посветена на Перник, е създадена през далечната 1981 година по текст на група поети, сред които класиците Иван Карик и Максим Асенов. „Тук е градът на черното злато, тук е най-богатият край.”, се пее в песента, която в продължение на десетилетия се е смятала за химн на Перник. Музиката за нея написва композиторът от Русия Владимир Камолников. Той е роден в побратимения град на Перник Луганск и няколко пъти е идвал в Перник. Останал очарован от гостоприемството и топлотата на хората тук, намерил много приятели и посветил на града песен. Години по-късно Камолников пише музиката за още една песен за Перник, която е реплика на оригинала. Носи същото заглавие и е по текст на Кирил Сергинов.
Песни за Перник са писали и Михаил Добрев, музикантът Димитър Карнолски, който години е бил част от Камерния оркестър „Орфей”, както и диригентът Юли Дамянов, който дирижира хитови постановки в Музикалния театър „Стефан Македонски”.
Песните ще изпълнят малките таланти от група „Хвърчило” в РМД „Мошино”, група „Ванила” в Двореца на културата, хор „Иван Топалов” с диригент Юли Дамянов, както и певците от ВГ „Хармония” от Туристическо дружество „Кракра Пернишки”. Ще се изявят и талантливите Емма и Георги Диневи, които са печелили награди на много музикални конкурси в цяла България и в чужбина. Концертът ще завърши с изпълнение на „Песен за Перник” на народната певица Ива Давидова.
Концертът е с начален час 15 пред сградата на ОбМД в Перник на 19 октомври.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.