iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Картини от фонда на Галерия Перник представят индустриалния пейзаж в Националната художествена галерия

Картини от фонда на Галерия Перник представят индустриалния пейзаж   в Националната художествена галерия 04_1427953612

8 творби на утвърдени български класици, сред които Любен Гайдаров, Никола Танев, Васил Бараков и Владимир Егер от златния фонд на Галерия Перник са включени в обща изложба "Индустриалният пейзаж в българската живопис през 20 век".

Картините имат не само художествена, но и историческа стойност, тъй като на тях са изобразени идни от символите на българската
индустрия през миналия век, които вече не съществуват.

8 творби от фонда на Галерия Перник са включени в обща изложба в
Националната художествена галерия "Индустриалният пейзаж в българската живопис през 20 век". Любителите на изобразителното изкуство могат да видят в най-голямата и престижна галерия в България работи на Любен Гайдаров, Никола Танев, Васил Бараков и Владимир Егер. Имената на всички тези творци са сред класиците на българската живопис от миналия век и притежанието на техни творби е гордост за всяка галерия, уточниха от Галерия Перник. Показаните в изложбата творби имат стойност не само като художествени произведения, но и като исторически свидетелства, тъй като на тях са изобразени някои от символите на българската
индустрия от близкото минало, които вече не съществуват. Това са брикетната фабрика, минните рудници, машиностроителният завод "Струма", стъкларският завод "Кристал". Картините са рисувани през 50-те и 60-те години на 20 век.

Индустриалният пейзаж е сред най-популярните теми в изкуството на художниците, творили в Пернишко през миналото столетие и преобладава във фонда на Галерия "Перник". Това е обяснимо, тъй като регионът в миналото бе сред най-големите промишлени центрове у нас.

Индустриалният пейзаж в българското изкуство се появява в края на второто десетилетие на ХХ век и е знак както за настъпващата по онова време модернизация на икономиката и обществото, така и за появата на нови естетически нагласи сред едно малцинство от художници, чието творчество ще се окаже определящо за бъдещето на българското изкуство. Едни от първите художници, които се обръщат към индустриалната тема са Никола Танев и Сирак Скитник. Художникът, който превръща индустриалния пейзаж в централна тема на своето творчество е Васил Бараков през 30-те и 40-те години на миналия век. Негови наследници в по-късните десетилетия са
Мария Столарова и Петър Дочев. Погледнат от дистанция на времето, индустриалният пейзаж в българската живопис се очертава като поле, в което се пресичат едни от най-продуктивните линии в нашето изкуство, както по отношение на модерните пластични търсения, така и по отношение на търсенето на адекватен израз на екзистенциалните противоречия на съвременността.

Изложбата се осъществява със съдействието на СГХГ, ХГ Пловдив, ХГ, Казанлък, ХГ Сливен, ХГ Перник, ХГ, Кърджали, ХГ Стара Загора и частни колекционери.

Куратор на изложбата е Кирил Василев.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.