iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво ще дават в киното през уикенда

Какво ще дават в киното през уикенда 12_1449757703

Ще дават „Коледа в страната на чудесата” на 12 декември и „Урок” на 13 декември, като тези филми ще могат да гледат перничани в киното на театъра в Перник. Прожекциите са от 11.00 часа.

„Коледа в страната на чудесата“, комедия, семеен

САЩ, Канада

Продължителност: 95 мин., озвучен на български.

Току-що преместили се в Едмънтън от Лос Анджелис, семейство Сондърс нямат приятели, нямат пари, а с изключение на малката Мери – нямат и коледен дух.

Но нещата скоро се променят, когато Мери и 12-годишния Брайън намират в мола чанта, пълна с пари. Така те се впускат в коледни покупки... Поне до момента, в който престъпниците, чиито са парите, разбират у кого са.

На 12 декември от 18.00ч. в киното на театъра гледайте на голям екран българския игрален филм „Урок“.

Вход свободен срещу талон от касата на театъра. В деня на прожекцията ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

„Урок“ е един от трите филма финалисти за наградата ЛУКС на European Parliament (LUX Prize) Филмите се излъчват по традиция във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз. Целта на Филмовите дни ЛУКС е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино. В седмицата на наградите филмът ще бъде излъчен в няколко български града с вход свободен.

„Урок“ е български игрален филм от 2014 година на режисьорите - Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът взима участие в множество филмови фестивали по света, сред които София Филм Фест и фестивали в Торонто, Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка и Гьотеборг.[1]

Вестникарско заглавие се разгръща във филм с висок емоционален градус, който хваща за гърлото без грам патетика. Гледайте новия български Урок – по кино и човечност.

"Провинциална учителка обра банка с пистолет-играчка". Това е заглавието от новините, което пали Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създадат пълнометражния си дебют. Урок обаче не се хлъзва по евтината сензация – двамата режисьори вземат абсурда, който ни заобикаля само за стартова точка и оттам нататък надграждат универсална социална драма в духа на класическия неореализъм. Историята се плете назад към мотивите, които карат един човек да стигне до крайности – но без да размахва пръст и да дава готови отговори.

Маргита Гошева е болезнено истинска като Надежда – учителка по английски в малък град, която се опитва да даде морален урок на свой ученик, извършил кражба. В същото време тя самата се оказва пред поредица от трудности, които разклащат вътрешния й барометър. Когато от едната страна на везните стоят нравствените й принципи, а от другата – съдбата на нейното семейство, избухва истинска война между Надежда и Живота, в която победител и победен постоянно сменят местата си. Изобщо не ни е страх да кажем, че тази българска кино борба за оцеляване (физическо и морално) не отстъпва по нищо на белгийската Два дни и една нощ на братя Дарден.

Формулата на Урок е проста – силна, добре разказана история, която прескача клишетата, патоса и излишната бъбривост на изразните средства. Поучението за десерт също ни е спестено, благодарим! Нищо чудно, че филмът постигна такъв фестивален успех – 4 награди на София Филм Фест, приз за дебют от Сан Себастиян и Гьотеборг и награди от Солун, Токио и Варшава. По време на снимките хонорарите са нула, но екипът се справя за шестица, защото разполага с една тайна съставка – талантът, който те кара да се смееш, плачеш и вълнуваш от началото до края.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.