iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как България победи империя на три континента?

Как България победи империя на три континента? 03_1394127408

Книгата на акад. Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” разказва за тържеството на българския боен дух, за тайните на дипломацията и за силата на страховитото: "Напред!" На нож!". Тя ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата.
Един незнаен ранен български войник в Балканската война смайва през болката си чуждестранните кореспонденти с думите си: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!” Силната вяра на българите в собствените им сили, единението в националната кауза дава крила на всички участници в тази неравна битка. И до днес за историците остава необяснимо как стана чудото, че България победи империя на три континента? Как така българската войска бе най-добра в Европа? Какви тайни крият дипломатическите документи, свързани с Балканската война?
Отговори на тези въпроси дава в книгата си, посветена на 100 годишнината от Балканската война „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” акад. Георги Марков. Този може би най-мащабен по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на стогодишнината от Балканската война, е с клеймото на издателство „Захарий Стоянов”. Неповторимата атмосфера на Балканската война е възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като „кървава жътва”.
Намесата на българския фактор в „голямата политика” е оценена през призмата на „европейския концерт”, което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.
Книгата “България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913” е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. Тя има и комплект от карти на бойните действия.
Книгата ще бъде представена от автора акад. Георги Марков на 9 април в Перник на Панаир на книгата в рамките на Пролетния салон на изкуствата, организиран от Община Перник, ОК "Дворец на културата".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.