iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложиха розови жаби в галерия "Кракра"

Изложиха розови жаби в галерия "Кракра" 06_1434698782

Розови жаби посрещат любителите на художественото творчество в галерия “Кракра” в Перник, като необичайната инсталация е част от проекта “Разбираш ли ме? Разбирам те” на творческо пространство The Fridge.

Инициативата обединява работи на млади автори с опит, които подават ръка на дебютиращи творци. Идеята дошла, когато художниците от The Fridge осъзнали, че в творческите среди у нас съществуват много приятелства между авторите, но те рядко прерастват в творческа колаборация.

Така The Fridge правят опит да стимулират професионалното общуване с нарочни действия по сформиране на такива художествени двойки. Поканени са трима автори, млади, но с опит – Ясен Згуровски, Светозара Александрова и Симеон Стоилов. След като се запознават с куп портфолиа на млади художници до 30 години, всеки избира художествен партньор.

При Ясен Згуровски и Стефан Иванов идеята се върти около един общ цвят, който двамата използват, розовото. Но от изложбата става ясно, че ударението е върху разликите между двамата, дори ясно се виждат различните значения на розовото в зависимост от контекста на неговата употреба.

Доста по-близките по отношение на изразни средства, но не и по отношение на мнение Светозара Александрова и Александър Александров използват съвпадението на фамилните си имена за изложба в духа на сатиричната драма със заглавие „Фамилия Александрови“. Зад привидната идилия на домашни декори дебнат семейни и обществени угризения.

Третата изложба представя трима автори. По стечение на обстоятелствата Симеон Стоилов попада на Лиляна Караджова и Ел Жотева, които вече планират да работят заедно. В изложбата „Тъмни мисли / Светли петна” се пита:..”Може ли зад естетическите и концептуални качества авторът да скрие „визуална реторика” на образа, която да въведе зрителя в лабиринта на Минотавър?”

Изложбата в галерия „Любен Гайдаров” в Перник е общо представяне на седемте автори. В нея първоначалните връзки между произведенията са умишлено разрушени с цел завършителният етап от проекта да изнесе творческите индивидуалности на всеки художник.

“Щастливи сме, че отворихме вратите на нашата галерия за тази доста провокативна, но невероятно интересна експозиция”, каза при откриването директорът на Галерия Перник Елена Темелкова. Тя подчерта, че изложбените зали на галерията са винаги отворени за млади автори и за техните свежи идеи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.