iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложиха картини в областната администрация

Изложиха картини в областната администрация 09_1443182434

Експозицията „България 1944-1989 година. Забранена истина" вече може да се види в Перник, като тя е изложена в областната администрация.

Тя е дело на Стоян Райчевски и Фанна Коларова със съдействието на немската фондация „Конрад Аденауер" . Копие на снимки и документи за този период от нашата история са изложени в експозицията. Изложбата е показвана 15 пъти в различни градове на страната.

„Дали си е струвало да живеем предишните години, дали си струва да живеем сега с това минало. Това са изключително специални и особени разсъждения. И всеки, който попадне и се потопи в тях бива разкъсван от противоречия, от незнание, а най-накрая от дълбока вина" – каза областният управител Ирена Соколова.

Това бяха години на най кървавата диктатура. Тази истина се забулваше. Светът се ужасява от това което е ставало във фашистките лагери. Никъде не се говори от съветските лагери. Не се говори за малка България с над 51 концентрационни лагери. Не се говори за избитите след 1944 година. Не се говори, че в България Народният съд осъди на смърт хиляди". – каза бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов.

На откриването в Перник бяха Йордан Соколов, Ева Соколова, разследващият журналист Христо Христов, проф. на СУ Калин Янакиев, психотерапевтът д-р Румен Петров- НБУ, лагерниците преживели Куциян, Белене, Богданов дол Александър Наков и Цанко Живков.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.