iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложиха експонати в Регионалния историческия музей в Перник

Изложиха експонати в Регионалния историческия музей в Перник 04_1461401782

500 ценни експоната, открити при проучването на най-големия тракийски некропол, изпълват изложбената зала в Регионалния историческия музей в Перник, като експозицията показва и уникалния възстановен златен нагръдник открит при разкопките на некропола край селата Дрен и Делян (ХІ–ІV в. пр.Хр.) Открити са златни, сребърни, стъклени и бронзови накити, части от юзди и конски амуниции, оръжие и множество керамични съдове от неизвестна досега археологическа култура.

„Всички знаем, че археологическите находки са ценни , но тези, които виждаме тук са наистина безценни”, каза на официалното откриване заместник-кметът Севделина Ковачева.

„Тези находки са като един учебник по археология, тъй като хвърлят светлина върху един малко непознат за науката период – ранно желязо. Благодарение на тези открития археолозите има какво да научат”, сподели още Севделина Ковачева.

Тя благодари на целия екип, в лицето на научния ръководител на разкопките археологът Филип Михайлов, които денонощно и самоотвержено са се борели, за да спасят тези ценности, буквално под носа на бетоновозите. Благодарности бяха отправени и към Американския научен център – София и спомоществователството на Фондация Америка за България, без чиято финансова подкрепа нямаше да могат да бъдат реставрирани находките.

Филип Михайлов не скри, че проучването на обекта е било изключително трудно и напрегнато, но в същото време изпълнено с невероятно очарование.

„Това е обект, който е достоен за Световно културно наследство”, смята той.

Предметите произхождат от най-големия некропол от І хил. пр.Хр. в Централнобалканската зона, който познаваме до момента. Предполагаемата му площ е около 100 дка. От нея са проучени три верижни комплекса от каменни гробове с обща дължина от 400 м. Погребенията са с трупоизгаряне. До момента са намерени 55 гроба от ХІ-ІХ в. пр.Хр. и приблизително толкова – от VІ-ІV в. пр.Хр.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.