iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложба ще покаже Кирил и Методий в пернишки църкви и манастири

Изложба ще покаже Кирил и Методий в пернишки църкви и манастири 05_1399709913

Изложба в Регионалния исторически музей ще покаже изображения на светите братя Кирил и Методий в пернишки църкви и манастири.

Един от най-ранните образи на Константин Кирил философ е изографисан в църквата “„Св. 40 мъченици” в трънското село Лева река. Храмът е обявен за недвижим културен паметник от национално значение.

Кирил и Методий са изобразени като светци още през ХVI-ХVII век – много преди българският народ да започне да ги чества като такива, преди църквата да ги канонизира и поне 150 г. преди Паисий Хилендарски да напише за тях в своята “История славянобългарска” през 1762 г.

Образите на славянските първоучители греят в църква от ХVI-ХVII век в трънското село Лева река. Открива ги проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в началото на 70-те години. Тя е категорична, че най-ранните портрети на светците просветители Кирил и Методий съвсем не случайно се появяват в Трънско. След падането на България под турско робство Търновската живописна школа се премества в Атон. По Струма се строят много църкви под ръководството на атонските монаси. В района е жив духът на св. Климент – най-предания ученик на Кирил и Методий, който превръща Охрид в книжовен център.

Според проф. Джонова такива изображения не биха могли да се появят около Търново или в Източна България, “защото това е хинтерланд на византийската Цариградска патриаршия. Струмско обаче е достатъчно далече, а и винаги е било българско.”

“В Лева река явно е имало големи българи. Един от тях е ктиторът, дал парите за изографисването на църквата. Втори голям българин – игуменът на манастира, си е затворил очите и е допуснал това неканонично изображение. Трети, и най-голям измежду тях е българският зограф, който е създал образите.

Няма как да знаем кой точно е той, защото канонът не позволява на зографа да се подписва. Но той е бил изключителен художник. Макар и ограничен в канона, е успял да създаде реалистични портрети на живи хора”, подчертава проф. Джонова.

Експозицията в музея, наречена „История на празника. Изображения на Св.Св. Кирил и Методий в пернишки църкви и манастири ” се открива по повод Деня на свети равноапостоли Кирил и Методий – 11 май и Празника на славянската писменост и българската култура – 24 май. Тя ще продължи до 31-ви май.

През Възраждането българите в Цариград (както се казва Константинопол от 1853 г.) решават на 11 май (Деня на обявяването на града за столица на Византийската империя) да бъдат чествани братята св.св. Кирил и Методий. След въвеждането на Григориянския календар от държавата през 1916 г. празникът се чества на 24 май.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.