iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Излезе книга за Трън

Излезе книга за Трън 12_1451378825

Излезе третото преработени издание на уникалната книга „Трънските думи. Речник на регионалния говор”, като негов автор е 71-годишният Асен Младенов. Родолюбецът е роден в трънското Къшле, село, в което в момента няма нито един жител.

В продължение на 30 години Младенов изучава трънския говор и събира колоритните местни думи, като през 2009 г. издава речник на регионалния говор.

Настоящето издание е трето и съдържа над 8 300 думи, като значително е разширен обемът на примерите за използването на думите в разговорната реч. Добавени са много народни песни, пословици, поговорки, няколко разкази и народни приказки. Известната приказка на Шарл Перо „Котаракът в чизми”, например, в трънски вариант се нарича „Мачък у чижме”.

Трънският диалект в основата си е старобългарски, като се е запазил и обогатил през вековете и заема своето достойно място в многообразието на българските говори, казва авторът. “Опитах се да събера богатството на родния говор “от извора”, от трънските села в многобройните ми срещи и разговори с хората от района. Поради изолираността на региона езикът се е запазил в първичния си вид. В речта на трънчани се съдържат много старобългарски, старославянски и турски думи, отдавна излезли от употреба в българския език. Сериозно
внимание отделих на тълкуването на тези думи”, споделя още Асен Младенов.

В преработеното издание на „Трънските думи” са включени още благословии и клетви, както и преразказани на трънски любими детски приказки и разкази.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.