iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Изкуство от фризера показват в галерия "Любен Гайдаров"

Изкуство от фризера показват в галерия "Любен Гайдаров" 06_1434517646

Млади и утвърдени вече творци влизат в творчески диалог в общ проект. Изложбата ще представи творби на 7 автори от художествено пространство The Fridge, София.

Общата изложба представя съвместната работа между Ясен Згуровски и Стефан Иванов; Светозара Александрова и Александър Александров; Симеон Стоилов, Ел Жотева и Лиляна Караджова. „Разбираш ли ме? Разбирам те!“ е проект на художественото пространство The Fridge с продължителност от пролетта до лятото на 2015 г., който се състои от три изложби. Първото намерение е да се сформират двойки художници, които не се познават и да потърсят общи допирни точки в работата, мирогледа и отношението си към изкуството. Двойките работят по обща тема, за да направят съвместна изложба. Идеята идва от това, че в художествения живот в страната ни конкуренцията е твърде слаба, а приятелските връзки са твърде силни и художниците са единодушни, че няма с кого да разговарят за творбите си. The Fridge целят да стимулират професионалното общуване с нарочни действия по сформиране на такива художествени двойки.

В проекта са поканени трима автори – млади, но с опит – Ясен Згуровски, Светозара Александрова и Симеон Стоилов. Всеки от тях си избира художествен партньор, след като се запознава с портфолиа на млади художници. Творческите двойки имат възможност да измислят тема, концепция, начин на произвеждане, аранжиране и т. н. на съвместната им изложба, като всичко това е с цел да се получи добра колаборативна работа. Интересното при избора, който правят по-зрелите творци, е че никой от тях не предпочита да избере и създаде последовател на собственото си творчество. Напротив – авторите, на които се спират, имат собствена художествена физиономия и характер.

Идеята при Ясен Згуровски и Стефан Иванов се върти около розовия цвят, който и двамата използват. В общата им изложба ясно се открояват разликите между тях. Експозицията е формирана като диалог на противоположности със склонност към толерантност.

Светозара Александрова и Александър Александров използват съвпадението на фамилните си имена за изложба в духа на сатиричната драма със заглавие „Фамилия Александрови“. Зад привидната идилия на домашни декори дебнат семейни и обществени угризения.

По стечение на обстоятелствата Симеон Стоилов попада на Лиляна Караджова и Ел Жотева, които вече планират да работят заедно. Третата изложба по проекта представя трима автори. В изложбата им „Тъмни мисли / Светли петна” се пита:..”Може ли зад естетическите и концептуални качества авторът да скрие „визуална реторика” на образа, която да въведе зрителя в лабиринта на Минотавър?”

Галерия „Любен Гайдаров” представя обща изложба на седемте автора. В нея първоначалните връзки между произведенията са умишлено разрушени с цел завършителният етап от проекта да изнесе творческите индивидуалности на всеки художник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Октомври-2016

23-Октомври-2016

25-Октомври-2015

25-Октомври-2014

24-Октомври-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com