iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Художникът Симеон Спиридонов получи награда

Художникът Симеон Спиридонов получи награда 08_1407306036

Наградиха с високо отличие художникът Симеон Спиридонов. Той получи „Златен век”- печат на Симеон Велики. На церемонията по награждаването присъства и кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

„За мен е висока чест да Ви връча днес престижното отличие на Министерството на културата и Ви желая успех и още нови и нови творчески изяви!”, заяви зам.-министър Велислава Кръстева при награждаването на именития български художник, който на 20 август навършва 70 години. Красимира Филипова, директор на дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование” в Министерство на културата, в краткото си приветствие подчерта, че отличието „Златен век” се присъжда на Симеон Спиридонов за неговия принос в областта на българското изобразително изкуство. Тя разказа за неговия творчески път, като специално изтъкна за създадената от него в село Дрен галерия, която е и своеобразно местно художествено училище.

„Симеон Спиридонов, наричан още и „българският Дали”, е творец с много илюстрации. На фона на политическите промени и точно днес, хората на културата и изкуството са доказателство, че те са устойчиви на времето и незасегнати от събитията”, отбеляза още Красимира Филипова.

„Трогнат съм и Ви благодаря от все сърце!”, каза с вълнение художникът Симеон Спиридонов при получаването на високото отличие на Министерството на културата

Именитият творец е почетен гражданин на гр. Радомир. Общинският съвет на града на свое заседание наскоро взе решение художникът да бъде предложен и за държавно отличие по повод неговата 70-годишнина.

Симеон Спиридонов е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Той е потомък на Христо Спиридонов, който е първият кмет на Севлиево след Освобождението. Бъдещият творец прекарва детството и младежките си години в родния си град, където решава да се занимава с изкуство. Дипломира се в Художествената академия в Прага. Майстор е на илюстрациите и графиката, а през втората половина от творческия си път е и в плен на живописта. Пластичното му многообразие очарова нобелиста Камило Хосе Села, който го нарича "българския Дали". Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители на изкуството от цял свят. Творби на Симеон Спиридонов са експонирани в изложби в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много др. През 1994 г. е отличен и с наградата „Хуан Миро” във Валенсия. Творецът е включен в престижната френска класация „100 художници - енциклопедисти на 20-ти век“. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и на 14 анимационни филмчета за деца. Спиридонов е член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за защита на животните. През 2013 г. за художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство. Творецът живее повече от 25 години в село Дрен, община Радомир. С негово съдействие в с. Дрен е основана художествена галерия.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.