iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Художниците от Щабац представиха изложба

Художниците от Щабац представиха изложба 02_1424507005

Обща изложба в галерия “Любен Гайдаров” в Перник беше представена от художниците от сръбския град Шабац. Художниците бяха 40 на брой
на различна възраст, които творят в различни стилове – живопис, графика, карикатури, пластики, комикс, фотография.

Това е втората поред изложба на художниците от Шабац В Перник. От 10 години творците от двата града общуват помежду си, правят разменни изложби и участват заедно в пленери.

Директорът на Галерия Перник Елена Темелкова приветства с добре дошли художниците от Сърбия и представи дружеството в Шабац, което съществува вече от няколко десетилетия и има широко обществено признание. Гостите от Сърбия благодариха за гостоприемството и предадоха поздрави от името на всички художници от своя град.

“Ние сме близки по дух, по темперамент и по географско положение. Не ни е необходимо някой да ни тълкува картините ви, нито пък някой да ни превежда, когато си говорим.”, сподели председателят на СБХ в Перник Валентин Топалов. Той изтъкна приноса на художника Петър Борджошки за установяването и трайното продължаване на тези вече десетгодишни и много ползотворни взаимоотношения между творците от двата града.

Заместник кметът по образование и култура в община Перник Румяна Гьорева откри изложбата и изрази увереност, че контактите между Перник и Шабац ще продължат и занапред.

Дружеството на художниците от Шабац има 40-годишна история. Авторите имат множество сериозни награди и постижения, а дейността им в областта на изобразителното изкуство е много богата. Шабац е град в западна Сърбия близо до границата с Унгария, разположен на река Сава. Заради географското си положение в миналото той бил проводник на напредничавите европейски идеи и тенденции в изкуството. Именно заради това бил наречен “малкият Париж”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.