iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Художници от пет държави рисуваха в Перник

Художници от пет държави рисуваха в Перник 10_1444544928

Живописни пейзажи, красиви женски лица и абстрактна живопис подредиха авторите, които участваха в пленера, в обща изложба. Организатори и участници единодушно определиха тазгодишното издание на пленера като едно от най-силните досега.

Художници от пет държави подредиха изложба в галерия “Кракра” в Перник. Творбите са рисувани през последните 6 дни, които авторите прекараха заедно в с. Рударци. Там за 18 път се проведе традиционният пленер по живопис “Артстудио” Рударци. Този път в него взеха участие художници от Русия, Италия, Черна Гора, Сърбия и градовете Перник, София, Благоевград и Кюстендил. Те рисуваха на тема “Перник – дух и колорит”. Вдъхновени от живописната природа в с. Рударци, от приятелската атмосфера на пленера и от самобитните български традиции само за няколко дни авторите сътвориха уникални картини, изобразяващи привлекателните български жени, красивата ни природа, както и абстрактна живопис. Изложбата е пъстра, богата на багри и емоции, такава, каквато е и атмосферата на пленера, събиращ на едно място творци с различен натюрел, различни изразни средства и поглед към света.Тя е подарък от всички творци за гостоприемния домакин Перник в навечерието на празника на града.

“Щастливи сме, че за пореден път успяхме да организираме този пленер и да провокираме създаването на тези красиви картини.”, каза директорът на Галерия Перник Елена Темелкова. Директорът на дирекция “Образование и култура” в Община Перник Юлияна Ефремова поздрави авторите за прекрасните творби, които са вдъхновени от духа на Перник. Участниците в пленера благодариха за гостоприемството. Рашид Биляев от Русия, Виола Вистосу от Италия, Сеад Каябегович от Черна гора, Александра Мирич от Сърбия, както и българските художници Антон Гошев от Благоевград, Димитър Петров от Кюстендил и Стоил Мирчев от София увериха, че в тяхно лице Перник има нови приятели. В тазгодишното издание на пленера взеха участие и пернишките художници Снежана Велинова, Людмил Веселинов и Сашо Евтимов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.