iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гостите на “Водна кула арт фест” дойдоха в Перник

Гостите на “Водна кула арт фест” дойдоха в Перник 06_1466616191

Перник посрещна гостите на Международния фестивал за съвременно изкуство “Водна кула арт фест”, като за локация на фестивала беше избрано влаковото депо при гара “Разпределителна”. В рамките на пет часа перничани и гости на града се забавляваха с хубава музика и интересни пърформанси.

На откриването присъства кметът Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева и Денислав Захариев.

Началото бе поставено с пърформанс на японската актриса Такако Ямагучи, която се интересува от бактерията Лактобацилус булгарикус, защото в Япония нашата страна се познава и свързва предимно с киселото мляко. Участниците във фестивала дадоха старт на символичния път на тази бактерия, в който се включи и заместник-кметът Денислав Захариев.

В рамките на феста двама артисти от САЩ и Исландия показаха приликите между българския град Перник и американския Чарлзтаун, Западна Вирджиния. Инсталацията е част от проекта “Градове сестри”.Идеята за артистично побратимяване хрумва на Ан Вешински от САЩ и Арни Гудмондсон от Исландия, които се запознават и влюбват по време на миналогодишното издание на “Водна кула арт фест”, част от което се проведе в Перник.

Според тях и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем, както и това да празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор, визирайки в Чарлзтаун фестивала на традициите на апалачите, а в Перник – фестивала “Сурва”.

Освен тях в Перник бяха и артисти, които представиха интересни проекти. Сред тях бяха Елена Панайотова – инсталация с масло и Руслан Беров, който направи холограмен концерт. Спектакълът представляваше концерт на рок група, реализиран чрез специален декор – аудио-визуална инсталация за възпроизвеждане на триизмерна холографска прожекция.

В десетгодишната си история фестивалът “Водна кула арт фест” е оживил над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.