iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гномчета и песни от долната земя – в Подземния минен музей в Перник - снимки

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Тайнстени гномчеда и добри духчета се появиха миналата нощ в Подземния минен музей в Перник. За първи пъд на долната земя под Перник се състоя и концерт. Детската фокална група %”Ванила” представи на посетителите на музия песента за черното злато и сурвакарския химн.

Около  300 човека се възползваха от отворените врати на уникалния музей през нощта на музеите на 14 май. Костюмираните като минни джуджета деда и импровизирания концерт бяха част от атракциите, подготвени специално за европейската инициатива.

Децата сред публиката търсиха и накита на една принцеса, която години наред дири скъпоценните камъни от своето колие и духът и  и досега броди из старите рудници.

Подземният минен музей е уникален за Балканския полуостров и е един от малкото в Европа. Разположен е в запазените галерии на „Старите рудници” в галерии с дължина 650 м. В около 30 камери  с автентични експонати е показана историята на въгледобива. Освен напълно реалната обстановка, в музея се чуват и шумовете, характерни за подземна мина.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.