iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Германци изкупиха бързо хумористични творби на перничанин

Германци изкупиха бързо хумористични творби на перничанин 02_1456477189

Перничанинът Кирил Манов шашна германците с карнавални карикатури, като той е открил самостоятелна изложба в немския град Котбус с 50 негови хумористични творби, които за по-малко от час са били изкупени.

Експозицията е отворила врати на 4-ти февруари по време на мащабния карнавал. Градът е карнавален център и тази година от 4-ти юни до 12-ти юни ще бъде и домакин на 36-та конвенция на Европейската федерация на карнавалните градове.
В експозицията си карикатуристът Кирил Манов е показал карнавала като човешки феномен в цялото му многообразие от културологични, естетически, финансови, психологически,битови , финансови и образователни аспекти.

„Темата я разработвах близо една година , тъй като в Европа и най-вече в Германия карнавалът е едно огледало на цялостния социално-икономически, политически и културен живот”, коментира Манов и сподели , че изложбата е била в галерията на кметството на град Котбус.

„Тя разполагаше с всички модерни възможности за експониране. Това е едно авторитетно място за представителни изяви. На откриването присъства кметът и местното ръководство, както и представители на политически партии и много българи, които бяха дошли от различни краища на немската страна, сред тях, разбира се, не липсваха и перничани”, разказа Кирил Манов.

В края на изложбата Манов е рисувал и на живо шаржове, което е създало много весела атмосфера. През следващите дни се е включил във феноменалния карнавал в Котбус , в карнавални партита в Потсдам, Форст,Глосен и Коше.

Сред изненадите на карнавала е била поканата да присъства на официален прием на президент на провинция Бранденбург – Димтар Войдке. Срещата е била с принцовите двойки и видни карнавалисти от най-големите карнавални центрове в страната.“

При разговора с президента Войдке Кирил Манов той е разказал за Международния фестивал маскарадните игри „Сурва” и включването на обичая в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

„Нарисувах на място един дружески шарж на президента и му подарих карнавален разговорник с моите талисмани Сури и Сура.“, разказа още Кирил Манов.

В края на срещата президентът със задоволство е позирал с шаржа и разговорника пред множеството репортери.

По време на гастрола си в Германия Манов е получил и много покани за изложби – в Италия през август, Сърбия, Словения, както и още едно предложение от немската страна.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.