iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Галерия Перник набляга на Сурва

Галерия Перник набляга на Сурва 01_1420549326

Акцент в програмата на Галерия Перник през настоящия месец е фестивалът Сурва. Има изложени експозиции в няколко изложбени зали, посветени на наближаващия празник Сурва, на предстоящия Международен фестивал на маскарадните игри и обичаи и на маскарада в българската традиция.

Керамика и стъкло, обединени от темата за Сурва ще представи на 15 януари от 17, 30 ч. в галерия “Кракра” художникът Светослав Савов. На магичните ритуали и вълнуващите емоции на Сурва е посветена и дебютната изложба на възпитаниците на младежкото ателие към Галерия Перник, което работи от миналата година. Младите автори ще представят творбите си в галерия “Артсалон”. Откриването е на 20 януари от 17, 30 ч. В нетрадиционно пространство ще бъде подредена изложбата на талантливите възпитаници на ателието по керамика с ръководител Емануил Врангов. Уникати, вдъхновени от Сурва ще бъдат подредени във фоайето на хотел “Струма” на 26 януари. Откриването на изложбата е от 16, 00 ч.

Кулминацията на изявите ще бъде на 31 януари от 17 ч. В разгара на фестивалната фиеста, когато градът ще бъде домакин на 24 Международен фестивал на маскарадните игри и обичаи Сурва 2015, в галерия “Любен Гайдаров” ще се открие обща художествена изложба “Маскарад” с участието на творци, вдъхновени от магията на Сурва. По време на откриването мултимедийна презентация ще пренесе гостите на изложбата в различни кътчета на Европа, където се провеждат фестивали и маскаради, чрез постери на събития от градове – членове на ФЕКГ.

На Сурва е посветен и предстоящият конкурс за детска рисунка, който ще приобщи към идеята за празника и народната традиция ученици от пернишки училища. Най-добрите рисунки ще бъдат подредени в изложба, която ще се открие на 28 януари в галерия “При кмета”.

Поредицата от изложби този месец започва на 12 януари с експозицията “Непознатият Георгов”. В галерия “Любен Гайдаров” ще бъдат подредени творби на големия художник, живял и творил в първата половина на миналия век и свързан дълбоко с Перник. Картините са притежание на колекционери.

източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Март-2016

11-Март-2015

11-Март-2014

10-Март-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com