iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фолклороният ансамбъл "Граово" получи суперлативи във Франция

Фолклороният ансамбъл "Граово" получи суперлативи във Франция 07_1406030623

Французите харесаха фолклороният ансамбъл за народни песни и танци "Граово". Ансамбълът е при Районен младежки дом кв. Мошино град Перник. Той беше на двуседмично участие във фолклорни фестивали под егидата на CIOFF /Международен съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни изкуства към ЮНЕСКО/, по покана на президента на "Къщата на фолклора" в град Ганат – Франция – г-н Жан Рош, и с голямото съдействие на нашата съгражданка Лети Папанчева. Фирма „Сани Конс" също помогна да се осъществи това турне.

В град Романс, който се намира в района на Валенс – административен център на департамент Дром, от 1 до 7 юли 2014 година се проведе 37-то издание на Международния фолклорен фестивал с участието на 11 фолклорни групи от Аржентина, Армения, Бутан, България, Виетнам, Монголия, Мексико, Урал-Русия, зулусите от Южна Африка и две групи от Франция. Българският ансамбъл бе единственият представител на Европа. Фестивалините изяви включваха, както самостоятелни, така и съвместни изяви с другите фолклорни групи, дефилета и общи изяви на всички участващи групи по откриването и закриването на фестивала.

Прекрасните концертни, театрални зали и откритите летни естради предоставиха възможност на пернишките танцьори, певици и музиканти да представят музикално-танцови и песенни образци от различни етнографски области на България.

Последният ден се оказа най-натоварен – пет километрово дефиле и вечерен концерт на всички групи по закриване на фестивала. За дефилето ръководителя на ансамбъла подготви изненада на домакините като към танцьорите, певиците и оркестрантите представи и група със зимни сурвакарски маскарадни костюми, маски и реквизит освен, които бяха една от атракциите на фестивала наравно със зулусите от Южна Африка. Нито умората, нито ангажираността на участнтиците за целия ден не попречиха на изявата им във вечерния концерт на откритата лятна естрада с две хиляди седящи места. Вечерта българите взривиха френската публика с граовските музикално-танцови образци от Шопска етнографска област. Суперлативите бяха именно за тях, най-младата, най-техничната, най-издръжлива и най-усмихната фолклорна група на фестивала. С това си представяне в тридесет и седем годишната история на този фестивал /само през 1980 г. е участвал ансамбъл от гр.Пловдив/, те доказаха, че не случайно са селектирани и поканени да представят именно фолклора на България, но и на Европа.

От 8 до 12 юли ансамбъл "Граово" взе участие и в VІІ-ми Международен фолклорен фестива в град Найон – район Пикардия, Северна Франция, който също се провежда под егидата на CIOFF, с участието на 5 фолклорни групи от България, Гърция, Испания, Китай /национален вариететен фолклорен театър/ и Турция.

Този фестивал се оказа по-малък и като участници, и като организация спрямо първия, но тук организаторите бяха заложили на социалните концерти. Това са фестивални изяви за възрастни хора. Всяка една от групите имаше по два такива концерти.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.