iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фолклорен събор ще се проведе в земенското село Пещера

Фолклорен събор ще се проведе в земенското село Пещера 07_1436428799

Четвърти национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се състои на 18 и 19 юли в земенското село Пещера. Това съобщиха от кметството.

В проявата ще вземат участие 50 групи от Софийско, Пловдивско, Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко.Те ще представят сватбарски песни, музика, ритуални хора, обреди и реквизит - бахча, забита в пита, фергулица, кумова бъклица, сватбени стомни и др.

Гостите на проявата ще видят разнообразни сватбарски носии, ще чуят неподправен сватбарски словесен фолклор, ще станат свидетели на ритуали като "Извеждане на невеста", "Ритане на невести на Тодоровден" и др. Най-добрите ще получат медали и плакети. Ще бъдат връчени и три специални награди - на областния управител на Перник и кметовете на община Земен и село Пещера.

Фолклорният събор-конкурс цели да се издирят, поддържат и популяризират традициите в българската сватбена обредност. Организатори на събитието са община Земен, кметството в с.Пещера и народно читалище "Крюгер Николов - 1922 г." в село Пещера.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.