iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фолклорен ансамбъл Граово ще празнува 60 годишния си юбилей

Фолклорен ансамбъл Граово ще празнува 60 годишния си юбилей 06_1370518695

На 8 юни 2013г. Фолклорен ансамбъл „Граово” ще празнува 60 годишния си юбилей. На този ден от 15.00ч. и от 18.00ч. в Двореца на културата, неговите талантливи танцьори, певци и музиканти ще представят два вълнуващи концерти. Театралният салон трудно ще побере всички, които са заявили желание да присъстват на събитията, но изявите му, както и проследяването на неговата история и успехи ще могат да се видят на специално подготвен мултимедиен екран във фойаето.

През школите му са минали хиляди млади хора. В годините, няколко поколения носят и предават любовта към българския фолклор, и днес техните деца и внуци огласят репетиционните зали и концертните подиуми. Сега, танцьорите и певците във формациите са над 340. Те споделят, че ентусиазма и упорития труд в танцовото изкуство ги зарежда, доставя им удоволствие, а постигнатите успехи им носят удовлетворение. Днес, популярността на Ансамбъла продължава да расте. Неговите темпераментни танци, разнообразни ритми и концерти са неповторимо изживяване, както за самодейците, така и за публиката. Това привлича много млади хора, които оформят една голяма общност.

Малко са съставите в България, които имат 60 годишна история. Първите страници започват да се пишат през 1953 г., когато се пуска в експлоатация Металургичен завод „Ленин”. Създаването му е съпроводено с трудности, оскъдна материална база, тежки условия за репетиции, но и с много ентусиазъм и желание от страна на самодейците. В основата е хореографът Трифон Тинков, със златни букви написаха имената си Иван Тончев и Атанас Вълчев. Те наложиха името на Ансамбъла, като най-добър в изпълненията на граовския фолклор. Участвал е в много национални и международни фестивали, печелил е престижни награди – шест златни и един сребърен медали, носител е на орден „Кирил и Методий” II степен.

От 1984 година до сега, творческата му биография се пише под ръководството на главен художествен ръководител Александър Нецов.
Вече 30 години, взискателният и обичан хореограф неуморно и всеотдайно работи с младите хора, а ФА „Граово” непрекъснато жъне успехи. С богатата си разнообразна програма, която включва музика, песни, танци от всички фолклорни области на България, радва любителите на българския фолклор. Създава уникален облик, традиция и очарование, печели много приятели в страната и чужбина. Великолепната хореография и прекрасните изпълнения, съчетани с пъстрото разнообразие в костюмите и неповторимите български ритми, очароват винаги публиката, както в България, така и в Тунис, Унгария, Гърция, Холандия, Германия, Белгия, Франция, Сърбия, Турция, Италия, Словения.

Снимка: https://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%8...

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.