iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Древни оръжия ще могат да се видят в края на този месец

Древни оръжия ще могат да се видят в края на този месец 06_1403185367

В края на този месец в Регионалния исторически музей в Перник ще бъдат показани древни оръжия – мечове, брадви, върхове на стрели и копия и елементи от ризници. Оръжията са от античния и средновековния фонд на музея.

Досега те не са били излагани пред публика заради лошото им състояние.

Артефактите вече са реставрирани и са възстановени по проекта „Въоръжение и снаряжение от фонда на Регионалния исторически музей Перник – опазване, консервация и експониране“, който музеят реализира. В рамките на проекта „Въоръжение и снаряжение от фонда на Регионалния исторически музей Перник- опазване, консервация и експониране“ е извършена консервация и реставрация на музейни артефакти от античния и средновековен фонд- мечове, брадви, върхове на стрели и копия, ножове, умба от щитове, елементи от ризници. За целта от музея беше закупено модерно оборудване на реставрационно ателие. Интерес предизвикват и експонатите на воини от 2- ри, 4- ти и 12- 15 век със снаряжението им.

Чрез разширяване на диапазона на изложените артефакти се цели да се провокира интереса към развитието на военното дело и техники в региона, както и намиране на по- пълноценни и атрактивни начини за общуване с по- широка част от публиката и привличане на нови групи аудитория сред децата, младежите, възрастните, както и научните специалисти. Предвидено е след края на проекта, веднъж месечно да бъдат организирани Дни на отворените врати в музея, където желаещите ще могат да се запознаят на място с работата на археолозите и реставраторите и да зададат своите въпроси. Те ще могат да изпробват подготвените комплекти, реплики на снаряжение от римската, ранновизантийска и средновековна епохи.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.