iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес стартира експедиция Кракра

Днес стартира експедицията Кракра 07_1375113439

Днес, 29 юли от 10 часа в Регионален исторически музей Перник, ще стартира поредното издание на Лятна археологическа експедиция “Кракра”.

ъбитието се състоя в Регионалния исторически музей. По традиция градоначалникът символично предаде знамето на младите археолози. Те трябва да го съхраняват до края на експедицията, която се провежда за шести пореден път.
В тазгодишното издание на инициативата ще вземат участие 30 средношколци.
„С ангажирането на младите хора и техните семейства в експедицията е значително основание да се чувстваме горди, че сме наследници на хората, които са живеели тук преди много години, които са оставили следи за своя бит и култура. Перник е един от градовете, който няма много туристически дестинации. Това, което ние можем да предложим на гостите на Перник, и да предизвикаме интерес, безспорно са тези находки, които са в близост до крепостта „Кракра”. Предизвикателства ще има много по време на разкопките. Ще имате срещи със специалисти от историческия музей, които ще ви разказват за миналото и историята. Най-важното са и вашите взаимоотношения и приятелства. Надявам, че това ще бъдат незабравими дни, които ще си спомняте”, с тези думи се обърна Янакиева към участниците в експедицията.
„Участниците в експедицията са хората, които ще се научат да опазват нашето културно-историческо наследство. И ще предават своя опит на своите приятели.
Благодаря на кмета на община Перник и нейния екип, че в тези трудни години успяха да организират и да обезпечат археологическата експедиция”, заяви директорът на Регионалния исторически музей Емилия Велинова.
„Учениците за последно ще работят в местността „Зарина нива”, която се намира в
непосредствена близост до средновековната крепост “Кракра. Това заяви археологът Василка Паунова, която от години ръководи експедицията.
“Ако успеем да изчерпим обекта това лято, от идната година, ще се преместим по-близо до крепостта, на нов, сходен обект, в който очакваме освен многото скелети, каквито откриваме през всичките тези години, да открием и гробница или светилище”, каза Паунова. Тя заяви още, че самата крепост, склоновете и като цяло квартал “Варош” тепърва ще разкриват много тайни, защото извън крепостните стени започват работилници, светилища, жилищните сгради, така че археология имало поне за 200 години напред, ако се копае всяка година. След откриването пред учениците беше направена презентация и им беше проведен инструктаж.

Източник: pernik.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.