iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес организират фестивал на ромската култура

Днес организират фестивал на ромската култура 01_1452945995

Сдружение ТЕМП АРТ и Театрална група ТЕМП – Враца организират на 16-ти януари в гр. Перник първи фестивал за ромска култура и изкуство „Василица”, като това е част от мащабния проект международен младежки пътуващ арт фестивал МОДЕРНИ ВРЕМЕНА, за който през 2015 година Сдружение ТЕМП АРТ – Враца спечели гранд по малката грандова схема на Норвежката програма за Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура по програма БГ08 «Културно наследство и съвременни изкуства».

Фестивалът е финансиран със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 и е с партньорството на Община Перник. Целта на проекта е да бъде обърнато внимание на културното наследство и многообразие на малцинствата, като част от арт събитията са насочени към подобряване на условията на ромската общност в България и стимулиране развитието в областта на съвременното изкуство и култура, за да се насърчи междукултурния диалог и да се повиши информираността на обществото по отношение значимостта на културното многообразие.

Пътуващият арт фестивал МОДЕРНИ ВРЕМЕНА е с пет секции, които се провеждат в три Общини – Враца, Перник и Царево. Три от секциите са в Община Враца. Това са Фестивалите „Слънцето на Тодорка“ – за древни култури, „Време“ – международен младежки театрален фестивал и „Гергьовден – Едерлезе“ – фестивал за ромска култура и изкуство. В Община Царево се проведе Международен Младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите“, а в Община Перник фестивал за ромска култура и изкуство „Василица“.

Във фестивал „Василица“ ще се представят групи от гр. Враца, гр. Мездра, гр. София, гр. Перник, с. Баница и с. Борован. Ще бъде направен рекламен филм за първото издание на Фестивала. Участници от форума ще вземат участие на 16.01.2016 и в тържествата в гр.Брезник, където ще представят огнен шоу спектакъл.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.