iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е Международният ден на танца

Днес е Международният ден на танца 04_1430296346

Днес, 29 април, е международният Международния ден на танца, като от 19.00 ч. в театралния салон на Дворец на културата перничани ще имат възможността да гледат мултимедийния танцов спектакъл Monocrossing.

Оригиналният пърформанс е ко-продукция между българската танцова компания Derida Dance и Central Europe Dance Theater, Будапеща, подкрепен от Министерството на културата на Република България и ще представи на местната публика едно от най-динамично развиващите се изкуства в световен мащаб – съвременния танц.

Събитието е съвместна инициатива на Община Перник, Derida Dance Centеr – София, с любезното съдействие на Общински драматичен театър „Б. Дановски” – Перник и е финансирано от създадения през 2013 г. в столицата Фонд за иновации в културата.

ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Monocrossing е мултимедиен танцов спектакъл, в който героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства в непрестанното търсене на това, което ще им помогне да изпълнят своята лична мисия. В спектакъла танцьорите поемат ролята на герои на една интерактивна история, задвижвана от непрестанно проучване и решаване на пъзел, докато достигнат до своята крайна цел. Tанцовото представление е съпроводено от интересни визуални ефекти. Те създават виртуални пространства, където екипът проектира нови и оригинални виждания в полето на съвременното танцово изкуство.

Идеята за пърформанса е на Живко Желязков. Негови колеги в екипа са Полина Стоянова, която отговаря за визуалното изкуство на спектакъла, и Иван Шопов – талантлив музикант, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

Monocrossing е с номинация за награда ИКАР в категория „Съвременен танц и пърформанс” и вече е бил в програмата на пет фестивала. На 29 април, от 19.00 ч. в тетрален салон „Г. Русев” при Дворец на културата ще може да го видите за първи път, а входът за представлението ще е свободен.

Преди да стъпи на пернишка сцена, Monocrossing е представян на унгарския фестивал Tanzvesang, в град Нирегихаза; нa Международния танцов фестивал FRONT@ в Мурска Собота, Словения; на Международния театрален фестивал „Варненско лято”; в рамките на „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив; бил е част от програмата на Sofia Dance Week и в частност на българския шоу кейс и e предствян многократно в пространството на Derida Dance Centеr. В края на миналата година беше и един от акцентите на фестивала OFF EUROPA, който се състоя в градовете Дрезден и Лайпциг, Германия.

monocrossing (19)
Екип:
Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда: Полина Стоянова
Музика: Иван Шопов
Танц: Филип Миланов и Петя Мукова
Костюми: Снежана Папазова
Продукционен мениджър: Атанас Маев (България) и Дора Трифонов (Унгария)

ПОВЕЧЕ ЗА ЕКИПА

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts” в Мелбърн, Австралия. Той е един от създателите на проект за частен театър в Испания. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. Хореограф и режисьор на спектаклите: „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”, „Protocoop”, “MAYDAY”, “Artefact”. През август 2012 г. той е единственият хореограф от Европа, поканен да проведе уъркшоп в рамките на Корейския танцов фестивал (KDF). Малко по-късно получава предложение и от Central Europe Dance Theater за поставяне на соло спектакъл с техен танцьор, получил приз за най-добър танцьор на Унгария за 2012 г. През 2013 г. Derida Dancе е партньор по проект RIVE, спечелил финансиране по програма „Култура” на Европейската комисия, а Живко Желязков е избран за артистичен ръководител на панела за съвременен танц. Понастоящем Живко Желязков е председател на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към „Съюз на артистите в България”.

Полина Стоянова завършва специалност “Анимация” към НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Работи професионално в сферата на илюстрациите, графичния дизайн и видео монтажа.

Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, Иван Шопов е един от най-успелите талантливи млади изпълнители на електронната музикална сцена

ПОВЕЧЕ ЗА DERIDA DANCE

Derida Dance работи за отваряне на българското културно пространство като привлича артисти от Европа и Азия за реализиране на съвместни проекти. За петте години от своето съществуване, първият български център за съвременен танц – Derida Dance Center, е припознат като надежден партньор в осъществяването на значими проекти, голяма част от които са с участието на доказани международни организации. Интересът към дейностите и резултатите, които екипът на Derida Dance Center реализира, показват необходимостта от създаване на повече алтернативни пространства за съвременно изкуство и култура. Компанията осъществява и проекти, съдействащи за професионалното развитие на танцьори на свободна практика, като обучителната и тренинг-програма “Dance PORT Derida”, която се реализира за четвърта поредна година, благодарение на фондация „Америка за България”.

Derida Dance е официален член на една от най-големите международни мрежи в областта на съвременните изпълнителски изкуства IETM, както и партньор на Aerowaves – европейска платформа за съвременен танц.

През 2014 г. Derida Dance Center получи признание от Главна дирекция по култура и образование към Европейската комисия за добра практика при насърчаване към мобилност и артистичен обмен, чрез развиване на резидентски програми.

ПОВЕЧЕ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ (СВЕТОВЕН) ДЕН НА ТАНЦА

Международният (Световен) ден на танца се отбелязва от 1982 г., по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балет-майстор Жан-Жорж Новер – реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като “баща на съвременния балет”.

На 29 април целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.

Световният ден на танца събира танцьори от различни държави по света, за да отпразнува универсалната същност на изкуството, да прескочи всички политически, културни и етнически бариери и да събере хората в мир и приятелство, благодарение на един общ език: езика на танца.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.