iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Даваха български филми в Радомир при голям интерес

Даваха български филми в Радомир при голям интерес 08_1439708847

Над 1 000 зрители гледаха български филми под звездите в Радомир, като в града гостува специално издание на София Филм Фест.

При голям интерес бяха показани три български филма, създадени през последните години. Фестивалът бе открит със "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", създаден по едноименния роман на Илия Троянов. Филмът излиза през 2008 година и има участие в 50 международни кинофестивала, както и номинация за чуждоезичен „Оскар". В ролите зрителите видяха Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Николай Урумов, Зуека и др. Почитателите на киното в Радомир имаха възможност да се срещнат и с режисьора на лентата Стефан Командарев.

Другите два филма, които бяха показани в рамките на кино феста, бяха "Урок" на Кристина Гроздева и Петър Вълчанов и "Съдилището" на Стефан Командарев.

Всяка от прожекциите събра по над 400 зрители, които с огромен интерес гледаха филмите. "Чудесно е, че след толкова време отново можем да видим кино на голям екран!", коментираха зрителите. Емоцията се засилваше още повече от приятната атмосфера в градината на МКИЦ "Европа", която в прохладните летни вечери се превърна в импровизиран кино салон под звездите.

Международният филмов фестивал „София Филм Фест" е ключово културно събитие за България и е един от най-големите кинофестивали в Източна Европа. Регионалните му издания се провеждат от 2010 година. Основен мотив на пътуващото издание е свързан с ниското ниво на кинопоказа на европейско, българско и алтернативно кино, както и липсата на киносалони в много населени места в България. Фестивалът в Радомир стана факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община Радомир с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа".

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.