iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Читалището в Черна гора е в подготовка за предстоящия фестивал на маскарадните игри в Перник

Читалището в Черна гора е в подготовка за предстоящия фестивал на маскарадните игри в Перник 01_1453446142

Уникална изложба за миналото и бита на хората показва читалище “Наука 1967″ в село Черна Гора. Това се похвали кметът на населеното място Диана Атанасова.

В нея са наредени хурки, носии за жени, мъже и деца. Могат да се видят още красиви черги, разнообразие от бакърени съдове. Интерес предизвиква и антикварна шевна машина.

Вещите са събирани доста време, но най много от тях са на 75 годишната баба Люба. Тя е известна със своите хуморески и песни и е редовен участник в различни конкурси и събори.

“Тази изложба показва типичната селска одая. Следващата инициатива, която готвим е изложба на гоблени. Имаме две жени в селото, които имат по над 50 гоблена . Те са много са красиви. Ще съберем и ръкоделия на една игла. Експозицията ще бъде показана на празника на жената 8-ми март”, разказа Диана Атанасова.

В момента сурвакарската група към читалището е в усилена подготовка за предстоящия фестивал на маскарадните игри в Перник. Тя е сформирана през 1938 година и е участник в почти всички фестивали, представя зимния обичай “Сурвакарска сватба”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.