iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цанко Живков представя книгата си за дарителството "За теб, мили роде"

Перник снимка: за хората и събитията - Цанко Живков

Новата си книга „За теб, мили роде“ ще представи в Перник писателят Цанко Живков.  Събитието е насрочено за  3 ноември от 17.30 часа в Малкия салон на Двореца на културата. На премиерата ще бъдат редакторът на книгата Серги Гьошев и главният редактор на вестник „За буквите“ Илия Пехливанов.

Книгата е актуално изследване и история на специфичния български феномен „дарителство“. Това е обяснено и в подзаглавието на изданието „Книга за дарителството и дарителите“.

Цанко Живков посвещава книгата си  на 30-годишния юбилей на Националния дарителски фонд „13 века България“. В нея се споменават 75 хиляди дарители, участвали с принос в  изграждането на 250 големи национални и многобройни местни обекти на културата, просветата, науката, здравеопазването, спорта.

„За теб, мили роде“ е повествование за духовната устойчивост на българския род, въвела празничността във вековното му битие, казва редакторът Серги Гьошев. Авторът възражда важни периоди от народностното ни утвърждаване, за да осветли добротворството като една от основните сили в самосъграждането ни. Възправя стълба към небето на духа с хиляди стъпала-съдби, по своя воля и за своя сметка, защитавали българската държавност и културни традиции. Цанко Живков разгръща безбрежната като време и постъпки карта на щедростта за „ползу роду“, допълва редакторът.

През тази година писателят Цанко Живков чества 85-годишнината си. Работил като журналист във вестниците „Литературен фронт“ и „Труд“. Първите му очерци и книги, сред които дневникът-роман „Мъже под земята“ се раждат в студентските му години, когато докато следва право в Софийския университет работи като миньор. Цанко Живков е ръководил литературния кръжок към градското читалище, редактирал е многотиражките на Мината и на машиностроителния завод „Струма“, бил е журналист в местния вестник. В творчеството си той винаги се е опирал на родовата памет, а Перник и неговите граждани са основна тема в книгите му. Последната от тях е озаглавена „Драми“. „Пътища“, „Граовци“, „Край Струма“, „Звезда на съгласието“, „Промяната“, „Изгубеният век“, „Аз съм Йоцо“, „Пернишки тетрадки“- са само част от богатото творчество на автора.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.