iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Борис Чонков: В женското тяло е събран целият свят

Борис Чонков: В женското тяло е събран целият свят 03_1426920911

Фотографът, обиколил половината свят и заснел Галапагоските острови и приказната архитектура на Златна Прага, накрая намерил всичко в тялото на жената.

Изложба със заглавие “EROSion” представи фотографът Борис Чонков в галерия “Артсалон” в Перник. Името на експозицията е игра на думи. От една страна тя подсказва основната тема на представените в нея фотоси – актова фотография, а от друга обяснява техниката, с която авторът е постигнал въздействащ визуален ефект. Снимките са правени с познатата техника „гума арабика“ и свързаната с нея „графитизация“, които са приложени с помощта на дигиталната – както при самото снимане, така и при обработката. На практика това означава, че при обработката от първоначалното изображение се отнемат слоеве, тоест то ерозира.

Фотосите представят женски тела в различна среда, най-често сред природата. Формите на женското тяло се сливат с пейзажа и стават част от него – сред морските вълни, пясъчните дюни, цъфналите макове или пък разлистилите се дървета. Някои от изображенията са доста стилизирани, други по-натурални, но всички представят женското тяло в най-съвършената му форма. “В тялото на жената може да се види всичко, което съществува в света около нас.”, сподели авторът. Именно заради това след като снимал екзотичната природа на Галапагоските острови, приказната архитектура в Полша и Чехия, морето и горите на България, Чонков осъзнал, че истинското му влечение е към актовата фотография. Сред моделките му има жени от България, Полша, Беларус, Русия… “Всички те са като мое голямо семейство и аз обикалям с тях навсякъде.”, сподели авторът.

Изложбата “EROSion” събира фотографии на Борис Чонков от 80-те години до днес. Експозицията включва над 50 фотоса и ще остане в галерия “Артсалон” до 14 април.

“Радваме се, че ни направихте съпричастни към цялата тази красота с една нетрадиционна изложба.”, каза директорът на галерия “Перник” Елена Темелкова. Изложбата откри началникът на отдел “Култура” в Община Перник Славчо Чанев.

Борис Чонков живее във Варна. С фотография се занимава от студентските си години в Политехниката в Прага, а професионално от 1984 г. в Полша. От тогава е показал над 40 авторски изложби в европейски столици и градове като Варшава, Гданск, Гдиня, Торун, Вроцлав, София, Варна, Русе, Шумен, Будапеща и Берлин, както и в Еквадор на круизера “Галапагос Експлорер”. Сътрудничил е на 25 полски илюстровани списания и на няколко български издания. В момента сътрудничи на полската агенция EastNews. Член е на Съюза на журналистите в Полша, на Клуба на фоторепортерите във Варшава, на фотографски сдружения в Полша и България. Занимава се и с превод на художествена литература от полски и чешки език.

За следващия месец Художествена галерия Перник е подготвила Традиционна великденска изложба на 9 април в галерия “Кракра”, изложба на дизайн студио “MOONBOOM” на 16 април в галерия “Артсалон” и изложба от пленер “Акварел” с гост къща-музей Дечко Узунов” на 23 април в галерия “Любен Гайдаров”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.