iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Богомилите и Светият Граал безплатно на екран в Перник

Богомилите и Светият Граал безплатно на екран в Перник 03_1363077714

На 14 март 2013 година (четвъртък) от 17.30 часа в Малкия салон на Двореца на културата. Лентата е заснета в Южна Франция през 2007 г. Сценарист е Максим Караджов, оператор и режисьор – Валентин Гоневски, продуцент – Цветан Томчев. Богомилите са свързани с ранното християнство, което не е подправено. Филмът разказва за връх в Южна Франция, в който се счита, че се намира Граала. Едно апокрифно евангелие споменава, че в този район се е заселил ученик на Христос, наречен Йосиф. Върхът, който се счита за Храм на Граала носи името Богараш ( Bogarash ). Селото също носи това име, запазено от средните векове. Учението на Поп Богомил завладява Южна Франция през 12 век. В Богараш е имало катари, както са се наричали наследниците на прокудените от България богомили. Има данни, че в Богараш идват българи още през 5 век. Учението на богомилите се приема добре, защото е християнство, което култивира свободни хора и не всява страх от смъртта. Катарите са живеели в бедност, целомъдрие и абсолютно вегетарианство. Яли са само плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба. Сред музикалните инструменти катарите са имали гайда.

Филмът разказва какво представлява Светият Граал според богомилите, защо са били гонени катарите от Католическата църква, защо през средновековието “българин” на френски език означава човек с лоши нрави, къде се намира “френският Батак”, кой български обичай са спазвали катарите, за които, освен всичко друго, има данни, че са почитали слънцето.

Заснети са мистични ритуали, извършвани от днешни последователи на учението на поп Богомил. Има и кадри от село Бугараш, което се прочу покрай Апокалипсиса на 21 декември 2012 год., както и разказ пред камера на кмета на селото. Интервюирани са авторитетни френски изследователи на катаризма и богомилството.

Филмът е получил специалната награда на Първия фестивал на историческия документален филм в Пловдив през 2010 год. С него бе открит кинофестивалът на наследството в Чикаго, прожекции са се състояли в Лос Анджелис, в посолството на България в Берн, в Скопие и много градове на нашата страна.

Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.