iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Български филм разказва за Треската за черно злато на перничани

Български филм разказва за Треската за черно злато на перничани 10_1413462480

Поредицата „Световните градове на България“ по БНТ2 и БНТ- Свят продължава с документален филм за град Перник и известните пернишки мини.

„Перник – една внезапна спирка“ е заглавието на документалния филм, който ще промени изцяло представите за град Перник. Лентата разказва за това, как един български град попада в центъра на Треската за черно злато и до къде го отвежда тя.

Сценарист е продуцентът на поредицата „Световните градове на България“ Степан Поляков, оператор е Момчил Александров, снимал „Йога войн“ на Ярив Лернер и официален оператор на испанския футболен тим „Хетафе“.

Като професионалисти, използващи мащабни кино похвати, те решават да заснемат половината от филма под земята.

От такъв екип зрителите могат да очакват всичко. Това, което издават от продукцията е, че ще бъдат показани ексклузивни кадри от подземните тунели, в които пернишките миньори са прекарвали по-голямата част от живота си.

„Перник – една внезапна спирка“ ще ви върне в началото на 20-ти век, когато започва трансформацията на Перник от обикновено българско село в европейски град. Въглищата правят от него най-бързо развиващия се град в тогавашна България. Миньорите получават най-високите заплати в страната, дори по време на Голямата депресия. Нито един режим, нито един световен обрат не е способен да намали печалбите от мините. И да, всичко това се случва в Перник, не в столицата София.

Перник много бързо се превръща в един от световните градове, които няма нищо общо с държавата, в която се намират.

„Перник – една внезапна спирка“ е един филм, който ще тества пределите на съзнанието ви. Ако имате клаустрофобия, по-добре изключете телевизора. Ако пък сте достатъчно смели, предизвикателството ви очаква в събота (18.10), 16:55 по БНТ 2.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.