iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българска гайда екна в центъра на Париж

Българска гайда екна в центъра на Париж 10_1413958964

Главният художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци “Граовска младост” към ОК “Дворец на културата” – Перник Венцислав Андонов представи страната ни в Париж по покана на Българското посолство. С гайдата си популярният музикант презентира родния фолклор, неподражаемата ни музика и уникалната ни култура.

Венцислав Андонов беше в Париж на IV Международна среща на франкофонските държави. Тази година домакин на събитието бе българското посолство във Франция с посланик Ангел Чолаков. Основната задача на талантливия пернишки гайдар бе да допринесе за атмосферата с българска народна музика, облечен в традиционен костюм.

Официалният прием на IV Международна среща на франкофонските държави се радваше на голям интерес и се проведе в Канадския културен център в Париж. На приема присъстваха много дипломати.

Това не е първото посещение във Франция за Венцислав Андонов. Той няколко пъти е гостувал на посолството ни в Париж по повод националните ни празници. Сега Андонов вече е в Перник и работи усилено по предстоящия спектакъл на АНПТ “Граовска младост” “Фолклорът – настояще и бъдеще”, който ще се състои на 30 октомври от 17.30 часа в малкия салон на Двореца.

Венцислав Андонов е завършил музикалното училище в с. Широка лъка с гайда, музикална педагогика в ЮЗУ – Благоевград и магистратура в СУ „Св. Кл. Охридски“. Започва кариерата си като музикант в оркестър „Правец“. През 1990 г. идва в Перник по покана на тогавашния ръководител на оркестър „Граовска младост“ Кирил Методиев. Няколко години по-късно Венцислав Андонов става ръководител на оркестъра, а отпреди две години е и главен художествен ръководител на целия ансамбъл. Свири и в оркестрите „Мистериите на българските гласове“, на националната телевизия, оркестър „Цветница“ и др. Преподавател е във факултет „Музикална педагогика“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в редица международни семинари за изучаване на български народни инструменти и танци. Има богата звукозаписна дейност и авторска музика. Гастролирал е в много страни по света и е свирил с най-популярните български народни изпълнители – сестри Бисерови, квартет „Славей“, Янка Рупкина, Костадин Гугов и много други.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.