iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бившата снаха на Калоянчев търси млади актьори в Перник

Бившата снаха на Калоянчев търси млади актьори в Перник 08_1472285327

Бившата снаха на един от великите български актьори Георги Калоянчев – Ваня Михова, търси млади актьори в Перник.

Талантливата актриса от 16 години е ръководител на Детско юношеския театър /ДЮТ/ „Мускетарите” към Обединения детски комплекс в града. Тя е завършила ВИТИЗ и е играла в театрите в Добрич и родния Перник, била е съпруга на по-големия син на Калоянчев – Ивайло.Всяка година в театралната школа се обучават над 70 деца и част от тях поемат по пътя към професионалната сцена. ДЮТ „Мускетарите” участва в регионални, национални и международни театрални фестивали и получава висока оценка за актьорска игра.

- Г-жо Михова, не е тайна, че вие сте „ковачница” за успешни актьори. Колко от вашите възпитаници се реализират в областта на театралното изкуство?
- Над 50% от моите ученици влизат в НАТФИЗ. Имам вече успешно завършили, с които се гордея много.

- Как се създава актьорът? Освен талант, какво трябва още?
- Задължителен е талантът, който трябва да се провокира, защото самите деца не знаят какво притежават, какво имат в себе си и какви качества. По този начин те се развиват.

- Какви съвети им давате, за да се изкачват успешно по стълбата?
- Преди всичко ги уча на дисциплина и трудолюбие, защото без това те няма да успеят. Това е първото, което трябва да усвоят от мен.

-Как премина творческият сезон, каква година беше за ДЮТ „Мускетарите”?
- Както обикновено, направихме три пиеси. Имаше един момент, в който много от децата напуснаха групата, беше малко по-трудничко, но се справихме. Пиесите станаха много добри и се харесаха на публиката.Това са „Слуга на двама господари” на Карло Голдони , „Джуджето и седемте снежанки” на Стефан Цанев и „Мечо Пух”. Ходихме и на фестивали, където ни дадоха много високи оценки . Доволна съм от сезона.

- Колко деца посещават школата и на каква възраст са?
- Възрастта пада непрекъснато, вече имаме и петгодишни. Непрекъснато има движение в школата, има много деца, които искат да се научат на актьорско майсторство.

- Казват, че музикант къща не храни, а актьор…..?
- Актьорът храни….
Аз мисля, че нещата ще стават все по-добре за младежите, които завършват. Казвам им, че когато отидат в НАТФИЗ, трябва да бъдат най-добрите и засега те го спазват. Убедена съм, че всички ще се реализират. Много бих искала това да стане на пернишка почва, не знам как ще стане, но им го желая от сърце. На всички казвам, че трябва да се върнат в пернишкия театър.

- Малко преди нашия разговор, разбрахме че е починал големият актьор Никола Анастасова?
- Да, за голямо съжаление. Остана само Стоянка Мутафова от актьорите, от които
съм се учила. Това е поколението, което ме научи на уважение към театъра и към сцената, на отношение към работата. Те са ни учили как трябва да се играе, при тях нямаш преструвка . Те са просто гениални.

- Разкажете за някои интересни моменти, които са ви въздействали?
- Случвало се е с моя бивш свекър Георги Калоянчев да играем в една пиеса в Добрич, когато той влезе в това представление, то стана абсолютно различно. Публиката се вълнуваше и бурно аплодираше неговата игра.

-Как ще коментирате по-младите актьори?
- Има много талантливи момичета и момчета. За съжаление не всички ще се развият като актьори, защото бройките в еатрите са ограничени. Има само по едно-две предложения за година на випуск, което означава, че другите ще чакат и най-вероятно ще поемат по друг път.

- Какво да очакваме през новия сезон, с какво ще ни изненадат „Мускетарите”?
- Имам различни идеи, не знам дали да ги кажа. Изглежда ми предизвикателно да направя „Антигона” на Софокъл. Искам децата да играят и драма. Дано се справим!

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.