iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Библиотеката ще предостави място за творчество

Библиотеката ще предостави място за творчество 01_1452837851

Регионалната библиотека в Перник „Светослав Минков” открива „мейкърспейс“, като на български непознатата думичка означава „творческо пространство”. Това означава, че библиотеката ще предостави такова място, което ще бъде за творчество, за самостоятелни и групови занимания, за „направи си сам“, а хората сами ще създават продукти и ще изграждат нови умения. Твърди се, че такива са библиотеките на бъдещето, в които ползвателите от възприемащи, се превръщат в създатели.

Мейкърспейсът ще бъде създаден по проект, пилотен за България, по програма „ИНТЕРРЕГ – Трансгранично сътрудничество България – Сърбия”. Фондация „Глобални библиотеки” е отправила покана към пернишката библиотека да участва като партньор в проектното предложение, а Общинският съвет даде съгласието си за това. Максимално допустимият размер на безвъзмездната помощ за целия проект е 600 000 евро. Мейкърспейси ще бъдат създадени в две български и две сръбски обществени библиотеки за развитие на креативните умения на ученици и младежи от трансграничния регион.

Новото творческо пространство ще се раполага във филиала на библиотеката в кв. Изток, срещу 11 основно училище. На помещението ще бъде направен ремонт, а после то ще бъде оборудвано със съвременни технологии като 3D принтер, скенер, аудио и видео техника и звукозаписна техника.

Очаква се по-висока посещаемост, когато читателите открият, че в библиотеката могат да правят 3D печат, да конструират роботи, да рисуват и музицират с iPad, да обработват изображения, да създадат собствен Weblog, или пък да се научат как се подготвя електронна книга и как се оформя фотоалбум.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.